AÇIK KALP CERRAHİSİNDE YÜKSEK DOZ PROPOFOL İNFÜZYONUNUN MYOKARD KORUYUCU ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ö.ÖZEL
1, T.AKKAYA
1, Ç.ÇELİK
1, N.BALIKCI
1, H.GÜMÜŞ
1
S.B.DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT E.A.H 1.ANESTEZİ VE REAN.KL. 1
Kardiyovasküler cerrahinin bypass döneminde kalbin iskemi ve reperfüzyonu serbest radikal salınımına neden olur. Bu radikaller hücre membranında lipid peroksidasyon zincirini başlatarak proteinler, lipidler ve nükleik asitler gibi birçok biyolojik moleküle hasar vererek hücre permeabilitesini değiştirip ölümüne neden olurlar Propofol fenol kaynaklı antioksidanlara benzer şekilde invitro olarak zincir kırıcı antioksidan olarak davranır. Yüksek konsantrasyonda uygulandığında propofolün myokardiyal doku antioksidan kapasitesi ve postiskemik miyokardiyal disfonksiyona olan etkilerini araştırdık.
Açık kalp cerrahisi planlanan ASA I-III gruplarındaki, 40-70 yaş arası 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 15’er kişilik üç gruba ayrıldı.1- Grup P:Düşük doz propofol infüzyonu,2- Grup YDP: Yüksek doz propofol infüzyonu,3. Grup İ:İzofluran inhalasyonu. Anestezi indüksiyonu Grup P ve Grup YDP’e 2 mg/kg propofol ve 100 μg fentanil; Grup İ’da 7 mg/kg tiyopental ve 100 μg fentanil ile yapıldı. Her üç grupta 0.1 mg/kg veküronyum kullanıldı. Grupİ’da anestezi idamesi %1-1.5 konsantrasyonda izofluranla sağlandı. Grup P’e cerrahi boyunca 60 mkg/kg/dk infüzyon hızında propofol uygulandı. Grup YDP’de ise propofol dozu, bypass başlangıcından 10 dakika öncesinden aortik kleplenmeden 15 dakika sonrasına kadar, 120 mkg/kg/dk hıza çıkarıldı ve sonra cerrahi sonuna dek yeniden 60 mkg/kg/dk hıza düşürüldü. Preoperatif ve postoperatif 8., 24. ve 48. saatlerde kardiyak troponin, ve CK-MB düzeyleri araştırıldı.
Plazma troponin değerleri ameliyat sonrası belirgin olarak arttı ve 48 saat boyunca yüksek seyretti. Bypass sırasında yüksek doz propofol uygulaması Grup İ’ya göre troponin değerlerindeki artışı belirgin olarak azalttı (p<0.001). CK-MB’deki plazma seviye değişiklikleri troponindeki plazma seviye değişikliklerine parelel olarak seyretmiştir.
İskemi ve erken reperfüzyon sırasında düşük-yüksek-düşük doz propofol rejiminin uygulanması, sürekli düşük doz propofol infüzyonu ya da izoflurana göre, kardiyopulmoner bypass sonrası myokardiyal hasarı azaltmıştır ve kardiyoproteksiyon için potansiyel bir tedavi yaklaşımı olabilir.
|