İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-99

SUPRATENTORIAL KRANIATOMILERDE PROPOFOL – DEKSMEDETOMIDIN ILE İZOFLURANE – DEKSMEDETOMIN’IN KARŞILAŞTIRILMASI

R.KAYA 1, S.KORUK 1, R.GÜL 1, A.MIZRAK 1, S.GOKSU 1, Ü.ÖNER 1, İ.ERKUTLU 2


GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BEYİN CERRAHİSİ A.D. 2

İntrakranial  operasyonlarında beyin ödeminin önlenmesi , hemodinamik stabilite, cerrahi sonrası hastanın çabuk derlenmesi önemlidir. Deksmedetomidin intraoperatif opioid ihtiyacını azaltıp, iyi bir perioperatif hemodinamik stabilite sağlarken nöroprotektif koruma sağladığı da gösterilmiştir. Çalışmamızda, deksmedetomidin’in izoflurane ve propofol ile kombinasyonlarının peroperatif hemodinamik etkisi ve postoperatif derlenme üzerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık.

 Çalışmaya supratentorial kitle nedeniyle elektif cerrahi planlanan ASA I-II 30 hasta dahil edildi. Hastalar, rastgele iki gruba ayrıladıktan sonra her iki grubada  Deksmedetomidin 1 µg/kg 10 dk  verilip 0.2-0.7 µg/kg/saat idame için infüzyon şeklinde devam edildi. Her iki gruba indüksiyonda 2 µg/kg fentanil, 2-2.5 mg/kg propofol, 0.1 mg/kg vekuronyum bromid kullanıldı.Anestezi idamesinde  Grup DI’ ye anestezik olarak  izofluran, Grup DP’ye ise propofol infüzyon olarak başlandı.Hastaların peroperatif ve nabız hızı, kan basınçları,kan oksijen saturasyonu, intraoperatif beyin relaksasyon skoru (BRS), postoperatif derlenme verileri kaydedildi. . İstatistik için Mann Whitney-U testi, Wilcoxon işaret testi kullanıldı. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. 

 Her iki gruptaki demografik veriler benzerdi(p>0.05).

Gruplar arasında hemodinamik açıdan  anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Grup DP’nin beyin relaksasyon skoru ortalaması 1.2±0.4,iken grup Dİ’de 1.87±0.7 olarak bulundu ve grup DP’deki bu düşüklük anlamlı idi (p<0.05).Grup DP’de Aldrete derlenme skoru (8.20±3.7 dk /13.9±5.3 dk) daha kısaydı. Fentanil tüketimi de propofol grubunda anlamlı şekilde daha azdı (265±68 µgr /365±158 µgr) (p<0.05). DP ve Dİ grupları postoperatif hemodinamik stabilite ve yan etki yönünden benzer bulunmuştur.

Deksmedetomidin de sempatolitik etkisiyle katekolaminlerde anlamlı bir azalma yapar ve kalp hızı ve kan basıncında bir miktar düşüşe yol açar (4). Propofol ve deksmedetomidinin her ikisinin de kardiyovasküler sistem üzeride depresan etkilerinin belirgin olması nedeniyle DP grubunda Dİ grubuna göre KAH ve arteryel basınç yönünden anlamlı bir azalma beklenebilir, ancak çalışmamızda gruplar arasında KAH ve arteryel basınç yönünden anestezinin hiç bir döneminde anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05).  

Çalışmamızda, deksmedetomidin ve propofol kombinasyonunun, izofluran deksmedetomidin kombinasyonuna göre hemodinamik yan etki oluşturmadan daha iyi cerrahi alanı sağladığı ve daha hızlı bir derlenme sağladığı sonucuna vardık.