SUGAMMADEKS KARACİĞERDE ROKÜRONYUMA BAĞLI OLUŞAN MAST HÜCRESİ ARTIŞINI AZALTABİLİR Mİ?
Y.TOMAK
1, H.BOSTAN
1, A.YILMAZ
2, D.ALTUNER
3, L.TÜMKAYA
4, Y.KALKAN
5
RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1 RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BİYOKİMYA A.D. 2 RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ A.D. 3 RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HİSTOLOJİ A.D 4 RİZE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HİSTOLOJİ A.D. 5
Bu deneysel çalışmada sugammadeks’in, karaciğerde roküronyumun allerjik reaksiyonuna bağlı oluşan mast hücresi artışını, önlemedeki etkisinin araştırılması amaçlandı.
Çalışmaya 42 adet erişkin Sprague-Dawley albino türü erkek rat dahil edildi. Her grup 7 rat’tan oluşacak şekilde 6 gruba ayrıldı. 1.gruba 1 mg/kg roküronyum, 2.gruba 15 mg/kg sugammadeks, 3.gruba 100 mg/kg sugammadeks, 4.gruba 1 mg/kg roküronyum+15 mg/kg sugammadeks, 5.gruba 1 mg/kg roküronyum+100 mg/kg sugammadeks, 6.gruba 1 ml izotonik NaCl verildi. Tüm ilaçlar 1ml olacak şekilde ayarlandı. 24 saat sonra eter inhalasyonu ile anestetize edilen ratlar, %4 formaldehit ile intrakardiyak perfüze edildi. Dokular %10’luk formaldehit solüsyonunda tesbit için bekletildi. Örnek numuneleri, dereceli alkol ve ksilol serilerinden geçirilip sıvı parafin içine gömüldüler. Rotary Mikrotom ile 5 μm. kalınlığında kesitler alındı. Her bir kesit hem hematoksilen-eosin hem de toludin-blue ile boyanıp ışık mikroskobu ile incelendi. Preparat resimleri dijital fotograf makinası ile 20X-40X büyütmelerinde çekildi.
Grup 6 hariç diğer gruplarda klinik olarak önemli olmayan karaciğerde histopatolojik değişikliklere rastlandı. Karaciğer fonksiyon testleri normaldi. Ancak karaciğer portal alanındaki mast hücresi sayısal yoğunluğu bakımından gruplar karşılaştırıldığında, grup 1’de tüm gruplara göre anlamlı yüksek bulundu (p<0,003). Grup 4 ve 5 ‘de grup 6’ya göre mast hücresi sayısı yüksek olmasına karşın, grup 1’e göre anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,003).
Kas gevşeticiler genel anastezi esnasındaki anafilaktik reaksiyonların en yaygın sebeplerinden biri olarak kabul edilir(1). Roküronyum uygulama sonrası histamin salınımına neden olabilmektedir. Bu da karaciğer portal alanda mast hücresi sayısını artırmaktadır. Ayrıca, ratlarda allerjik reaksiyonlar mast hücrelerinde yapısal bozukluklar oluşturur. Çalışmamızda roküronyum verilen gruba göre roküronyum+sugammadeks verilen gruplarda mast hücresi sayısının istatistiksel olarak az olması roküronyuma bağlı oluşabilen allerjik reaksiyonları sugammadeksin önlemede etkili olabileceği kanaatine varıldı. Sonuç olarak roküronyum uygulamasına bağlı allerjik reaksiyon gelişen durumların tedavisinde sugammadeks kullanımının tedaviye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Anesth Analg. 2003 ;97(5):1381-95.
|