İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-262

NADİR GÖRÜLEN BİR ASPİRASYON SEBEBİ: İÇME SUYU İLE SÜLÜK ALIMI

N.BOZDOĞAN 1, P.ERGENOĞLU 1, H.ÜLGER 1, HE.EKER 1, OY.ÇOK 1, P.POYRAZ 1, A.ARIBOĞAN 1


BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1

Giriş: Sülükler, kırsal kesimlerde sıkça bulunan ancak anestezi pratiğinde nadir olarak karşımıza çıkan ölümcül komplikasyonlara neden olabilen parazitlerdir. Salyasının antikogülan ve histamin benzeri vazodilatatör özelliğinden dolayı, doku replantasyon ve transferlerinde venöz dolaşımı kolaylaştırdığı bildirilmiştir. Varis ve ekzama tedavisinde de kullanılabilen sülükler mukozal bir yüzeye yapıştıklarında uzun süre kan emilimine bağlı olarak hastalarda bazen derin bir anemi oluşturur. Sülükler genellikle su içerken veya yıkanırken ağız ve burundan girerek nazofarinkse, epiglottise, özofagusa ve hatta trakea ve bronşlara kadar gelebilirler. Yerleşim yerlerine göre stridor, solunum sıkıntısı, üst solunum yolu obstrüksiyonu, burun kanaması, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve anemi gibi birtakım semptomlara neden olur. Bu olgu sunumunda içme suyu ile sülük yutan; özofagus yerleşim semptomları nedeniyle acil endoskopik müdahele gerektiren bir çocuk olgudaki genel anestezi deneyimimizi sunmayı amaçladık.

Olgu: On yaşında, 35 kg ağırlığında boğazda yanma, yutma güçlüğü ve mide ağrısı şikayetleri ile acil servise başvuran kız olgunun hikayesinden evde varis tedavisi amacıyla sülük bulundurulan bir şişeden yanlışlıkla su içtiği ve bir tane sülük aspire ettiği öğrenildi. Acil şartlarda operasyona alınan olguya endoskopi yapılması planlandı. Olgunun çocuk olması, sülüğün çıkarılmasında karşılaşılabilecek güçlükler nedeniyle güvenli havayolu sağlanması için genel anestezi yapılmasına karar verildi. Olguya metoklopramid ve ranitidin yapıldıktan sonra 2-2.5 mg/kg propofol, 0.6 mg/kg rokuronyum ve 1 mcg/kg fentanil ile anestezi indüksiyonu uygulanarak; 6 numara kaflı tüple entübe edildi. Anestezi idamesi %2 sevofluran ve %50-%50 oksijen+azotprotoksit ile yürütüldü. Hemodinamisi stabil seyreden olgunun endoskopisinde sülüğün özofagusu geçtiği ve mide girişinde mukozaya invaze olduğu görüldü. Tutunduğu mukozadan nazik bir şekilde tutucu forsepsle çıkarılmaya çalışılan sülük, kaygan vücut yüzeyinden dolayı çıkarılmaya çalışılırken farinkse düşürüldü ve tekrar denemeyle parçalanarak çıkartıldı. Operasyon sonunda olgu sorunsuz bir şekilde ekstübe edildi, herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

Sonuç: Sülük aspirasyonu nadir görülmesi, yerleşim bölgesine göre acil müdahele gerektirebilmesi ve yüksek mortalite ve morbiditeyle sonuçlanabilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilmesi nedeniyle dikkat çekicidir.