SANTRAL VENÖZ KATETER MALPOZİSYONU
M.AÇIL
1, N.BAYKAN
1, Ş.OLGUNER
2, M.KARABOĞA
2
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1 ÖZEL ADANA ACIBADEM HASTAHANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
Giriş: Santral venöz kanülasyon (SVK), yoğun bakım ünitelerindeki hastaların tedavilerinde ve ameliyat edilecek hastaların izleminde yaygın olarak kullanılan invaziv bir işlemdir. İnternal juguler ven ve subklavian ven bu amaç için çok sık kullanılmaktadır. SVK disfonksiyonu kateter lümeninden infüzyon ve aspirasyonun yapılamaması veya güçlükle yapılması olarak tanımlanır.
Olgu: 72 yaşında, 80 kg, ASA III erkek hasta koroner arter hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı yapılmak üzere günün ilk vakası olarak olarak operasyon odasına alındı. EKG, invazif arteryal kan basıncı ve SpO2 monitörizasyonunu takiben anestezi indüksiyonu yapıldı. Hasta entübe edildikten sonra steril şartlar sağlanarak sol subklavyen venden 3 lümenli,16 cm 8.5F venöz katater seldinger yöntemiyle takıldı. Kateter yıkamasında kateterin üç lümeninin ikisinden rahat kan geldiği ancak distal uçtan kan gelmesinin yavaş olduğu fark edildi. Sternotomi yapıldığı zaman kateterin ucunun innominate vende olduğu gözlendi ve heparinizasyon öncesi kateter çekilerek sağ internal venden tekrar takıldı. Ameliyat süresince herhangi bir komplikasyon gözlenmeyen hasta 3 gün yoğun bakımda gözlendikten sonra servise alındı.
Sonuç: Santral yol kullanımındaki artış SVK ilişkili disfonksiyon ve komplikasyonlarda da artışı beraberinde getirmektedir. Santral venöz kanülasyon girişimleri sırasında uygun olmayan damarlara yönlenme olabilir (homolateral/ kontralateral internal juguler vene, innominate kontralateral/ subklavian kontralateral mammarian internal vene, azigos vene, süperiyor interkostal venlere, süpernumeriyal damarlara ve sağ atriyuma geçebilir). Santral kateter ucunun, mekanik iritasyonla kardiyak duvarı perfore ederek kardiyak tamponada yol açması nadir bir komplikasyon değildir. Damar perforasyonu tipik olarak kateterin yerleşiminden 1-7 gün sonra oluşur. Bu nedenle SVK yapıldıktan sonra erken dönemde radyolojik incelemeyle katetere bağlı komplikasyon gelişip gelişmediğinin veya kateter malpozisyonunun araştırılmasının mutlaka gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kateterde malpozisyon varsa damar yaralanması riskini, verilen sıvı ve ilaçların damar dışına çıkma riskini ortadan kaldırmak için kateterin çekilip radyoloji eşliğinde yeniden yerleştirilmesi veya başka bir venden tekrar kanülasyon yapılmasının gerekli olduğu kanısındayız.
|