KANSER HASTALARINDA PREOPERATIF UYGULANAN KEMOTERAPININ POSTOPERATIF 30 GÜN ETKILERI
D.SHAO
1, JE.DALTON
1, L.SAAGER
1, A.KURZ
1, DI.SESSLER
1, A.TURAN
1, A.ATIM
2
CLEVELAND CLINIC OUTCOMES RESEARCH DEPT. OF ANESTHESIOLOGY 1 GATA TIP FAK. ANES. VE REAN.AD 2
Kanser ABD’de en sık ikinci ölüm nedeni olan hastalıktır. Modern tıptaki ilerlemeler ve kanser tedavi modelleri kanser hastasının yaşam süresinde artışa neden olmuştur. Cerrahi yaklaşım, radyoterapi ve kemoterapi kanser tedavisinde uygulanan ana tedavi yöntemleridir. Kemoterapi kanser tedavisinde esas tedavi seçeneği olarak kullanılabileceği gibi, cerrahi yaklaşım ve/veya radyoterapi ile birlikte kullanılabilir. Kemoterapi ilerlemiş kanser tedavisinde cerrahi tedavi öncesi ve sonrası kullanılabilir. Ancak kemoterapi kemik iliği depresyonu, kardiyotoksisite ve pulmoner toksisite gibi önemli ve potansiyel yan etkileri beraberinde taşır. Bu yan etkiler anestezi yaklaşımında değişikliğe ve perioperatif sonuçlarda kötüleşmeye neden olur. Bu sonuçlar kemoterapinin mortalite ve morbidite artışına neden olacağı inancını ortaya çıkarmaktadır. Biz çalışmamızda kanser hastalarında preoperatif 30 gün içinde verilen kemoterapinin postoperatif 30 gün içinde mortalite ve morbidite riskinde artışa neden olacağı hipotezlerini test ettik.
Bu retrospektif çalışma American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program (ACS-NSQIP) veritabanından Ocak 2005 ve Aralık 2009 tarihleri arasında 1530 çift hastanın alınan bilgilerinin analiziyle oluşturuldu. Biz sadece kanserle ilişkili cerrahi operasyon geçiren hastaların sonuçlarını inceledik. ASA V hastalar, preoperatif dönemde pnömoni, 48 saatlik ventilatör tedavisi alan hastalar, koma, açık yara enfeksiyonu veya sepsisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. ACS- NSQIP veritabanında cerrahi öncesi 30 günde kemoterapi alan hastalar (GrupI) ile kemoterapi almamış kanser cerrahisi geçiren hastalar(GrupII) çalışmaya dahil edildi. Postoperatif 30 gün sonrası mortalite ve majör morbidite sonuçlarını değerlendirdik.
Gruplar karşılaştırıldığında GrupI’de 1530 hastadan 42 tanesi (2.7%), GrupII’de 28’i (1.8%), yaşamını yitirmiştir. Çalışma sonuçlarının istatiksel analizinde preoperatif 30 günde kemoterapi verilen grupta mortalite oranında istatistiksel anlamda bir farklılık varken (P<0.001), major komlikasyonlar açısından gruplar arasında istatistiksel anlamda bir farklılık olmadığını bulduk (P=0.825).
Çalışmamızda gruplar arasında artmış mortalite riski açısından kemoterapi alan grupta anlamlı bir artış görüldü. Kemoterapinin potansiyel toksisite ve yan etkilerine rağmen gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulmadık.
|