İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-1

TORAKOTOMİ SONRASI AĞRI TEDAVİSİNDE; MORFİN İLE İNTRAVENÖZ HASTA KONTROLLÜ ANALJEZİ VE DEVAMLI İNFÜZYONUN KARŞİLAŞTIRILMASI

M.BULUT 1


S.B.SÜREYYAPAŞA ĞÖĞÜS HASTALIKLARI VE ĞÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ,ANESTEZİYOLOJİ BÖLÜMÜ. 1

 

Amaç: Torakotomi sonrası ağrı şiddetlidir ve yoğun kaburga, kas ve periferik sinir doku hasarının bir sonucu olarak bilinmektedir. Etkin analjezi ameliyat sonrası erken mobilizasyon sağlar ve morbiditeyi azaltır. Bu çalışmada; torakotomi sonrası ağrı tedavisinde intravenöz Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) ve devamlı infüzyonla (Dİ) kullanılan morfinin analjezik etkisi, analjezik tüketimi ve yan etkileri açısından karşılaştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Elektif torakotomi planlanan 50 erişkin olgu çalışmaya dahil edildi. GrupI (G1).de ivHKA ile morfin; 5 mg yükleme dozu, 2 mg bolus doz, bazal infüzyon yok, kilitli kalma süresi 15 dk, olacak şekilde uygulandı. Grup II (G 2).de hastalara 5 mg yükleme dozunu takiben 2 mg/h devamlı infüzyon uygulandı. Vizüel analog skala VAS I (istirahat halinde) ve VAS II (öksürürken), sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, kalp atım hızı, solunum sayısı, periferik oksijen saturasyonu, sedasyon derecesi, yan etkiler ve total morfin tüketimi 1.,2.,3.,4., 8., 12., 16.,20.,24. saatlerde kaydedildi.

Bulgular: Her iki grupta etkin analjezi saptandı. HKA grubunda tüketilen ilaç miktarı Dİ grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu p<0.05. Her iki grupta gözlenen yan etkilerde istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.

Sonuç: Her iki yöntemde etkin bir postoperatif analjezi sağlandı. Ancak HKA’de ilaç tüketiminin daha az olduğunu ve daha az yan etki geliştirdiğini gözlemledik.