TRANSÜRETRAL REZEKSİYON OLGULARINDA DEKSKETOPROFEN TROMETAMOLUN ANESTEZİK İHTİYACI VE POSTOPERATİF ANALJEZİ KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
F.KILAÇ
1, H.ERKAL
1, B.AKBAY
1, M.ÖZŞEKER
1, L.SAİDOĞLU
1
DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, I. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ, İSTANBUL 1
Postoperatif ağrı, cerrahi travma ile başlayan ve doku iyileşmesi ile giderek azalan akut bir ağrı tipidir(1). Cerrahi prosedürlerin yaklaşık yarısında postoperatif ağrı yeterince tedavi edilmemektedir(2). Bu çalışmada transüretral rezeksiyon operasyonu uygulanan hastalarda non-steroid bir ilaç olan lornoksikam ve zayıf opioid türevi olan tramadol hidroklorürün postoperatif analjezik etkinliği ve yan etkileri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Çalışmaya; yaşları 18-65 yaşlarında, ASAI-II, 50 hasta dahil edildi. Premedikasyon uygulanmayan hastalara elektrokardiyografi, kalp atım hızları, noninvazif arter basıncı periferik oksijen satürasyonu monitörizasyonu yapıldı. Hastalar, Grup T: İntravenöz 50mg Tramadol, Grup L: İntravenöz lornoksikam 8mg kullanılacak şekilde gruplandırıldı. İndüksiyonda her iki gruba 2,5 mg.kg propofol, 1mcg.kg fentanil, 0,1mg.kg veküronyum bromür verilerek endotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi idamesi O2 ve N2O karışımı İçinde % 1-1,5 konsantrasyonunda sevofluran ile sağlandı. İnsizyon kapatılmaya başlandığında, analjezik ilaçlar enjekte edildi. Ekstübasyondan sonra ilk analjezik süresi kaydedildi. Postoperatif dönemde ağrı NRS>4 olan hastalara İ.M. 75 mg diklofenak uygulandı. Hastaların demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, ağırlık), anestezi ve cerrahi süreleri, postoperatif NRS skorları 15.dk, 30.dk, 1, 2, 3, 6, 12ve 24 saatte OAB, KAH, SpO2, Solunum sayısı, Ramsey Sedasyon değerleri, Postoperatif 24.saatte tüm hastalara uygulama ile ilgili hasta memnuniyet değerlendirmesi yapıldı (1:çok kötü, 2: kötü, 3: iyi, 4: çok iyi, 5: mükemmel). Postoperatif bulantı-kusma takibi (0: yok, 1: hafif, 2: orta, 3: şiddetli) yapıldı.
L ve T gruplarında yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. L ve T gruplarının ASA dağılımları, anestezi süreleri, ameliyat süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. L grubunun ilk analjezi gereksinim süresi T grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,045). Lornoksikam grubunun 15.dakika, 30.dakika, 1.saat NRS ortalamaları Tramadol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Çalışmamızda gruplar arasında ilk analjezik ihtiyaç süresini L grubunda 98±45dakika, T grubunda 74±34 dakika bulundu. Her iki gruplta olguların memnuniyet dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,532). L grubunun 1. saat bulantı-kusma şiddeti T grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,033)
Postoperatif ağrı tedavisinde kullanılacak ajanın; ağrıyı etkin bir şekilde gidermesi, yan etkilerinin en az olması ve uygulamasının kolay olması istenir. Çalışmamız sonucunda lornoksikamın üç özelliğe de sahip olduğu görüldü. Lornoksikam ağrıyı ortadan kaldırmak için tramadol kadar etkili fakat yan etkileriyse ondan daha az rahatsız edici idi. Lornoksikamın; postoperatif ağrı tedavisinde tek başına olabildiği gibi daha fazla analjezik ihtiyacı olan hastalarda diğer grup analjeziklerle beraber de kullanılabileceği sonucuna varıldı.
KAYNAKLAR:
-
Ağrı 2007; 19:4: 24-31.
-
Türk Anest Rean Der Dergisi 2007; 35: 344-51.
|