İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-4

PERMETRİN ZEHİRLENMESİ:OLGU SUNUMU

M.ÖZŞEKER 1, H.ERKAL 1, İ.İTAL 1, B.AKBAY 1, L.SAİDOĞLU 1


DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, I. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ, İSTANBUL 1

 

    GİRİŞ:
    Piretiroidler, topikal olarak uyuz ve bit tedavisinde kullanılan insektitlerdir(1). Yaygın olarak kullanılmalarına rağmen insanlarda piretiroid zehirlenme olguları nadir olarak bildirilmiştir. Bu çalışmada, piretroid türevi olan permetrin'in oral yolla alımını takiben gelişen zehirlenme olgusundaki tedavi yaklaşımımız sunulmuştur.

    OLGU:
    Yetmiş iki yaşında erkek hasta ilaç alımına bağlı zehirlenme öyküsü ve kustuğu ifade edilerek hastanemiz acil servisimize getirildi. Beş yıldır Alzheimer hastası olduğu ve yaşlı bakım evinde kaldığı öğrenilen olgunun Kwellada Losyon (Ali Raif İlaç Sanayi, İstanbul) isimli ilaçtan iki saat önce, bilinmeyen miktarda içtiği belirlendi. İlk muayenesinde; genel durum orta, şuuru açık, ajite, kooperasyon kurulamıyor, spontan solunum mevcut ve yeterli, dinlemekle her iki akciğerde solunum seslerinde kabalaşma ve ekspiryumda ronküsler saptandı. Kan basıncı 175/108 mmHg, nabız: 96.dak., solunum sayısı: 13.dak. ve ateş: 37.2 ºC saptandı. Hastaya nazogastrik sonda uygulanarak, nazogastrik irrigasyonun ardından nazogastrik yoldan 6 x 50 g aktif kömür tedavisi başlandı. İleri tetkik ve tedavi için yoğun bakım ünitesine alındı, monitörize edildi. Barsak sesleri normoaktif olan hastaya, tonik klonik nöbet gelişmesi üzerine diazepam ( 3 mgr, i.v. ) ve fenitoin sodyum (10 mgr.kg, i.v.) uygulandı.  Sedasyon amacı ile midazolam (0.5 mg.kg.sa-1) i.v. olarak uygulanmaya başlandı. Arter kan gazı, hemogram, karaciğer, böbrek fonksiyon testleri, elektrokardiyografi ve akciğer filminde patoloji saptanmadı. Dahiliye kliniğine devredildi. Yoğun bakımdaki tedavisi sonucunda vital bulguları ve genel durumu normale dönen hasta yatışının ikinci gününde şuuru açık ve koopere olarak servise devredildi.

    TARTIŞMA:
    İlaç alımından sonra ortaya çıkan zehirlenmelerin % 40’ı yaşlı hastalarda görülmektedir(2). Yaşlı hastalardaki zehirlenmelerin çoğunluğu olgumuzda olduğu gibi istemsiz olarak demans ve konfüzyona bağlı olarak uygunsuz ilaç kullanımı veya yanlış ilaç etiketlenmesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Piretiroidler, hücre zarındaki sodyum kanallarını açık tutarak depolarizasyona neden olurlar. Belirtiler oral yolla alınma sonucu dakikalar içinde başlar ve 48 saat devam edebilir. Boğaz ağrısı, karın ağrısı ve kramplar, bulantı ve kusma, sempatik aktivasyon sonucu refleks hipereksitabilite, ince tremor, sekresyon artışı, koreatetoz ve konvülziyon görülür(3). Piretroid zehirlenmesinde kullanılabilecek bir antidot mevcut olmadığından tedavi destekleyici ve bulgulara yönelik olarak planlanmalıdır.

    KAYNAKLAR:

  1. Lancet. 2006 ;367(9524):1767-74.

  2. Toxicol Appl Pharmacol. 2005;208(2):99-110.

  3. Toxicol Rev. 2005 ;24:107-13.