İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-5

YOĞUN BAKIMDA HELLP SENDROMU: 15 OLGUNUN ANALIZI

M.BULUT 1


S.B. GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON BÖLÜMÜ. 1

Amaç: HELLP sendromu, hemoliz, karaciğer enzimlerinde yükselme ve trombositopeni ile karakterize ciddi bir gebelik komplikasyonudur. Tüm gebelıkler içinde % 0,2-% 0,6, pre-eklamptik ve eklamptik kadınlarda ise %4-%12 oranında görülür. Aynı zamanda fetal ve maternal mortalite de yüksek oranlarda seyretmektedir. Retrospektif olarak yaptığımız bu araştırmada, hellp sendromlu hastalardan elde ettiğimiz klinik sonuçlar, görülen komplikasyonlar ve mortalite nedenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: 2005-2010 yılları arasında, yoğun bakım ünite (YBÜ)’mizde takip ettiğimiz 15 Hellp sendromlu hastayı retrospektif olarak inceledik. Hastaların yoğun bakıma primer alınma endikasyonları, klinik ve obstetrik özellikleri, APACHE II, SOFA, Glasgow Coma Scale değerleri, hastalara uygulanan kan ve kan ürün miktarları, mekanik ventilasyon süreleri, yoğun bakımda kalış süreleri ve mortalite nedenleri kaydedilmiş, hemoglobin konsantrasyonu, protrombin ve parsiyel tromboplastin zamanı, fibrinojen düzeyi, trombosit sayısı, total bilirubin ve kreatinin değerleri, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri incelenmiştir.

Bulgular:  Hellp sendromlu hastalarımızın YBÜ’ne alınma nedenleri; şuur kaybı, ciddi konvülsiyon, akut renal yetersizlik, pulmoner ödem, intraserabral hemoraji ve solunum yetersizliği idi. Hastalarımızın YBÜ’indeki 5 günlük takibi esnasında, trombosit sayısı 2. günden itibaren istatiksel artma, AST, ALT, Total bilirubin düzeyleri 2. gün, LDH değerleri 3. gün, üre ve kreatinin değerleri 4. günden itibaren istatiksel azalma göstermiştir (p<0,05). Hastalardan 10 tanesi invaziv mekanik ventilasyona ihtiyaç göstermiş 5 hasta ise total yüz maskesi ile non invaziv olarak solunum desteği almıştır. 3 hastaya böbrek yetmezliği nedeni ile hemofiltrasyon uygulanmış ve 1 intraserebral hemoraji geçiren vaka sepsis nedeni ile kaybedilmiştir.

Sonuç: Hellp sendromu tanısı almış olan hastalar postpartum dönemde gelişebilecek komplikasyonlar yönünden iyi değerlendirilmeli ve gerektiğinde 3. basamak bir yoğun bakım ünitesine nakledilmelidir.