İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-6

ÇOCUKLARDA GENEL ANESTEZİ ALTINDA RİJİT BRONKOSKOPİ: 52 OLGU ANALİZİ

M.BULUT 1


S.B.GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON BÖLÜMÜ 1

Amaç: Çocukluk çağında rijit bronkoskopi oldukça sık gereksinim duyulan bir tanı ve tedavi yönetimidir, özellikle yabancı cisimlerin çıkarılmasında acil olarak başvurulması gerekebilir. Solunum sistemine aspire edilen yabancı cisimlerin belirlenip, çıkarılması komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Çalışmanın amacı,2006-2011 yılları arasında yabancı cisim aspirasyonu şüphesi ile genel anestezi altında bronkoskopi yapılan olguların retrospektif olarak değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: 2006-2011 tarihleri arasında genel anestezi ile rijit bronkoskopi uygulanan 52 olgu retrospektif olarak incelendi. Olguların demografik özellikleri,bronkoskopi endikasyonları, girişim sırasında karşılaşılan komplikasyonlar, genel anestezi süresi, cerrahi süre kaydedildi. Anestezi indüksiyonu ve idamesinde % 1,5-3 sevoflurane +% 50 N20 +% 50 02 ve atrakuryum uygulandı ve rijit bronkoskop ile entübasyon yapıldı. Standart anestezi devresi rijit bronkoskopun yan girişine bağlandı ve aralıklı pozitif basınçlı %100 oksijen ile ventilasyon sağlandı.

Bulgular: Çalışma döneminde 52 (30 K, 22 E) pediatrik olguya trakeobronşial yabancı cisim aspirasyonu ön tanısıyla rijit bronkoskopi uygulandı. (Ortalama yaş 2 yıl).  Kırk iki olguda yabancı cisim aspirasyonu anamnezi mevcut iken, 10 olguda antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan pnömoni ve paroksismal öksürük varlığı nedeni ile yabancı cisim aspirasyonundan şüphelenilerek rijit bronkoskopi uygulandı. 42 olguda çesitli yabancı cisimler çıkarıldı. Bunlar arsında metal cisimler ve çerez parçaları ilk sırayı alıyordu. 3 olgu akut aspirasyon tablosu ile acil bronkoskopiye alındı.  4 olguda mukus tıkacı mevcuttu. 3 olguda bronşial patalojiye raslanmadı. Olgulardan 10’una işlem sırasında çeşitli nedenlerden dolayı (alerji, bradikardi, aritmi, hipertansiyon,  bronkospazm, bulantı) ek ilaç uygulandı. Kanama veya trakeotomi gerektirecek hava yolu obstriksiyonu gibi ciddi bir komplikasyon ve mortalite olmadı. Genel anestezi süresi ortalama 49 (20±130) dk, cerrahi süresi ise 40 (10±125) dk olarak bulundu.

Sonuç: Çocuklarda yabancı cisim aspirasyonunun ayırıcı tanı ve tedavisinde rijit bronkoskopi güvenli ve hayat kurtarıcı bir işlemdir.