TIRNAK BATMASI OPERASYONU UYGULANAN HASTALARDA DİGİTAL BLOK UYGULAMALARINDA LİDOKAİN HCL İLE BUPİVAKAİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
N.ALTAY
1, MA.ALTAY
2, C.ERTÜRK
2
BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESI ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1 HARRAN ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ KLİNİĞİ 2
Digital bloklar parmaklardaki minör operasyonlar ve brakial pleksus bloklarını desteklemek için kullanılmaktadır. Ek anestezi riski oluşturmamaları, günübirlik cerrahi uygulamalarda hastanede kalış süresini ve tedavi maliyetini azaltmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışmada cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulan evre 2 ve evre 3 ayak başparmak tırnak batması olguları için tercih edilen digital blok uygulamalarında lidokain HCl ve bupivakainin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmaya elektif şartlarda tırnak batması operasyonu uygulanan yaşları 18-65 arasında değişen, ASA I-II grubu, 32 hastanın (19 kadın, 13 erkek) 40 tırnağı dahil edildi. Hastalara preoperatif vizitte vizüel analog skala (VAS) hakkında bilgi verildi. Hastalar Heifetz’in tırnak batması evrelemesine göre değerlendirildi. 40 ayak başparmak tırnak batmasının 24’ü evre 2, 16’sı evre 3 idi. Hastalar randomize olarak Gurup L (%2 Lidokain HCl, n=20) ve Gurup B (%0,5 bupivakain, n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalara kalp hızı, non invaziv kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu monitörizasyonu yapıldı. Digital blok seçilen parmağın medial ve lateral yüzlerine tabanından girilip 2 veya 3 ml lokal anestezik verilerek uygulandı. Hastaların duyusal blok seviyesi pin-prick testi ile değerlendirildi. Hastanın iğne batmasını hissetmediği alan anestetize kabul edildi. Daha sonra Winograd yöntemi ile kısmi tırnak eksizyonu uygulandı.
Hastaların demografik özellikleri (yaş,cinsiyet), ASA sınıfı, operasyon süresi guruplar arasında benzerdi (p>0.05). Maksimum duyusal bloğa ulaşma süresi gurup L de 6.33 ± 1.48 ve gurup B de 7.00 ± 1.72 olarak belirlendi (p>0.05). Blok gerileme süreleri ise gurup L de 2.66 ± 0.16 ve gurup B de 3.66 ± 0.48 idi (p>0.05). Hastaların hiçbirinde intraoperatif ve postoperatif dönemde komplikasyon olmadı. Yirmialtı hasta yapılan girişimden memnundu. Günlük aktivitelerine dönüş süresi ortalama 10 gün (dağılım 8–14) idi.
Tırnak batmasının cerrahi tedavisinde digital blok uygulaması hastalara operasyon sırasında ve sonrasında rahatlık sağlamakla birlikte kullandığımız lokal anestezik ajanlardan lidokain HCl ile bupivainin etkinlik olarak birbirlerine üstünlüğünün olmadığını gözlemledik.
|