POSTDURAL PONKSİYON BAŞ AĞRISI NEDENİYLE YAPILAN EPİDURAL KAN YAMASINDAN SONRA GELİŞEN EPİDURAL HEMATOM
O.BİNİCİ
1, L.ACUNDELEN
1, U.KUYRUKLUYILDIZ
1, F.AKYOL
1, D.BAYKALCEYLAN
1
ERZİNCAN DEVLET HASTANESİ 1
POSTDURAL PONKSİYON BAŞ AĞRISI NEDENİYLE YAPILAN EPİDURAL KAN YAMASINDAN SONRA GELİŞEN EPİDURAL HEMATOM
Orhan BİNİCİ, Leman ACUN DELEN, Ufuk KUYRUKLUYILDIZ, Fethi AKYOL, Duygu BAYKAL CEYLAN
ERZİNCAN DEVLET HASTANESİ, Anestezi ve Reanimasyon Kliniğİ
GİRİŞ
Epidural kan yaması yöntemi 40 yıldan daha uzun bir süre önce tarif edilmiştir ve halen postdural ponksiyon baş ağrısı tedavisinde en etkili yöntemdir (1). Olgumuzda; ikinci yapılan epidural kan yaması sırasında gelişen epidural hematom sonrası uyguladığımız anestezi yönetimini paylaşmak istedik.
OLGU SUNUMU:
Pilonidal sinüs tanılı 19 yaşında ASA I grupta, anamnez ve labaratuvar tetkiklerinde bir özellik olmayan hastanın spinal anestezi altında ameliyatı planlandı. Lateral dekubit pozisyonda L3-4 vertebral aralıktan 25 G Quincke iğne ile spinal boşluğa girilerek ilk denemede 2 ml %0.5 heavy bupivakain, 0.25 fentanyl ile spinal anestezi uygulandı. Olgunun hemodinamisi ameliyat sırası ve sonrası stabil seyretti. Postoperatif 1. günde bulantının eşlik ettiği, ayağa kalkmakla artan oksipital baş ağrısı gelişti. Sırt üstü pozisyon, oral kafeinli analjezikler ve bol sıvı alımı önerildi. Postoperatif 3.günde tavsiyelere uyduğu halde ve bol sıvı almasına rağmen şikayetleri geçmeyen olguya L2-3 vertebral aralıktan epidural kan yaması yapıldı. Yaklaşık 24 saat sonra tekrar şiddetli baş ağrısı ve bulantı ile gelen hastaya L2-3 vertebral aralıktan ikinci epidural kan yaması uygulandı. Olguda aniden alt extremitelerde motor blok gelişti, hemen vakit kaybetmeden hastaya lumbal MRI çekildi. Hastaya epidural hematom tanısı kondu. Beyin cerrahisi tarafından olguya cerrahi dekompresyon uygulandı. Olguda postoperatif herhangi bir nörolojik sekel kalmadı ve nörolojik derlenmesi iyi oldu.
TARTIŞMA:
Dural yırtık gelişmesinin hasta için en büyük dezavantajı sıklıkla gelişebilecek olan postdural baş ağrısıdır (2). Szeinfeld ve ark.epidural olarak radyoaktif işaretlenmiş kan enjekte etmişler, yaklaşık 15 ml kanın etkili olduğunu ve 9 segment boyunca yayıldığını göstermişlerdir (3). Postdural baş ağrısı sonrası birinci yapılan epidural kan yaması başarı oranı %85 iken ikinci yapılan epidural kan yaması sonrası %98 olduğu bildirilmiştir (4).
Sonuç olarak yapılan bilimsel çalışmalarla postdural ponksiyon baş ağrısı tedavisi yöntemleri giderek artmaktadır (5); Bizim olgumuzda oluşan böyle bir komplikasyona neden olmamak için ikinci yapılan epidural kan yaması avantaj ve dezavantajları iyice düşünülerek yapılmalıdır.
KAYNAKLAR
1-Ronald D. Miller, Lee A. Fleisher, Roger A. Johns, John J. Savarese , William L. Young. Compliction of spinal anesthesia. Miller Anesthesia. 6. Edition. 2010;43: 2326-2330
2- Bezov D, Lipton RB, Ashina S. Post-dural puncture headache: part I diagnosis, epidemiology, etiology, and pathophysiology. Headache 2010;50:1144-52.
3-Szeinfeld M, Ihmedian IH, Moser MM, et all: Epidural Blood Patch: Evaluation of the volume of the spread blood injected in the epidural space . Anesthesiology 64:820,1986
4- DiGiovanni AJ, Dunbar BS. Epidural injections of autologous blood for postlumbarpuncture
headache. Anesth Analg 1970;49:268–271.
5-Russell I. In the event of accidental dural puncture by an epidural needle in labour, the catheter should be passed into the subarachnoid space. Int J Obstet Anesth 2002;11:23-7.
|