GENEL ANESTEZI SIRASINDA UYGULANAN ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONA BAĞLI BOĞAZ AĞRISI SIKLIĞI VE OLASI NEDENLERI
T.AKBABA
1, L.YÜCEYAR
1, C.SAYILGAN
1, H.EROLÇAY
1
İÜ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI 1
AMAÇ: Bu çalışmada; fakültemiz Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı’nda farklı eğitim sürelerindeki uzmanlık öğrencilerinin, 2010 yılı içinde rastgele seçilmiş hastalarda endotrakeal tüp kaf balonlarını basınçölçer kullanmaksızın (pilot balonun palpasyonu ya da hava kaçağı olmayana kadar şişirme) şişirmeleri ile oluşan kaf basınçları değerlendirildi. Bu basınçların endotrakeal entübasyona bağlı boğaz ağrısı üzerine etkisi ve olası nedenlerinin araştırılması amaçlandı.
GEREÇ- YÖNTEM: İkiyüziki hastayı dahil ettiğimiz çalışmamızda, postoperatif boğaz ağrısı ile cinsiyet, yaş, ağırlık, boy, sigara öyküsü, Mallampati ve Cormack-Lehane sınıflaması, diabet, hipertansiyon, varlığı, entübasyon deneme sayısı, entübasyonu yapan doktorun tecrübesi, entübasyon tüpü numarası, ilk ölçüldüğündeki kaf basıncı, entübasyonun yapılması ile kaf basıncı ölçülene kadar geçen süre, nazogastrik sonda varlığı, ameliyat süresi arasındaki ilişkiyi araştırdık. Hastaların postoperatif 24.saat boğaz ağrıları aşağıdaki skorlamaya göre değerlendirildi. 0. Yok, 1. Boğaz ağrısı, 2.Yutkunma güçlüğü, 3.Ses kısıklığı.
BULGULAR: Hastaların tümü ‘Hiko-Med’ marka entübasyon tüpü ile entübe edilmiş ve kaf balonları hava ile şişirilmiştir. Anestezi yönetiminde azot protoksit kullanılmamıştır.Çalışma boyunca sadece 1 hastada ses kısıklığı (skoru: 3) gelişmiştir. Bu hasta istatistiki değerlendirmede Skor:2 hasta grubuna dahil edilmiştir. Çalışmamızda, postoperatif 24. saatte boğaz ağrısının değerlendirildiği 202 hastanın 121(%59.9)’ nde hiçbir semptom görülmemiş, 81(%40.1)’nde boğaz ağrısı semptomları saptanmıştır. Semptom görülmeyen 121 hastanın ortalama kaf basıncı 67.65 ± 35.08 cmH2O dur. Skor 1 grubundaki 73 hastada kaf basıncı 71.43 ± 25.64 cmH2O iken skor 2 grubundaki 8 hastada 81.5±32.46 cmH2O bulunmuştur. Buna göre hastaların ameliyat sonrası 24. saat boğaz ağrılarının skorlaması ile peroperatif dönemde ölçülen endotrakeal tüp kaf basınçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Hastaların ameliyat sonrası 24. saat boğaz ağrılarının skorlaması ile yas, cinsiyet, ağırlık, sigara ve alkol kullanımı, peroperatif dönemde ölçülen endotrakeal tüp kaf basınçları ve ilk ölçüme kadar geçen süre, laringoskopi deneme sayısı, zor entübasyon olasılığı, entübasyon tüpü no’su, nazogastrik tüp varlığı, uygulayıcının eğitim süresi arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Hastaların ameliyat sonrası 24. saat boğaz ağrılarının skorlaması ile ameliyat süreleri karşılaştırıldığında Skor 2 olan hasta grubunda ameliyat süresinin belirgin olarak daha uzun olduğu (Skor 0: 163.84± 86.15 dk; Skor 1: 152.53 ± 86.79 dk; Skor 2: 236.25 ± 46.65 dk) görülmüştür (P<0.05).
SONUÇ: Bu çalışmada, uzmanlık öğrencilerinin eğitim süresinden bağımsız olarak endotrakeal tüp kaf balonları ampirik olarak şişirildiğinde, kaf basınçlarının oldukça yüksek bulunduğu ve ameliyat süresi ile boğaz ağrısı sıklığı arasında doğru yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu nedenle endotrakeal tüp kaflarının basınçölçer cihazlar kullanılarak şişirilmesinin komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.
|