İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-15

JINEKOLOJIK LAPAROSKOPI HASTALARINDA POSTOPERATIF BULANTI KUSMA ÜZERINE P6 AKUSTIMÜLASYONUN (RELIEF-BAND® ILE) ETKILERI

G.ERTAŞ 1, EB.ŞENER 1, A.TÜR 1, F.ÖZKAN 1, E.USTUN 1, B.SARIHASAN 1, H.SAHINOGLU 1


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 1

Postoperatif bulantı kusma (POBK) genel anestezi sonrası görülen en sık yan etkidir. Çalışmamızda; POBK açısından yüksek risk grubu olan jinekolojik laparoskopi hastalarında P6 akupunktur noktasının stimülasyonunun POBK insidansı, anti-emetik tüketimi, yan etkiler ve hemodinamik yanıt üzerine etkilerini araştırdık.

Çalışmaya Etik Kurulu izni ve bilgilendirilmiş onam ile elektif jinekolojik laparoskopi planlanan 18-50 yaş, kadın, ASA I-II, 62 hasta alındı. Preoperatif bulantı (VRS) ve ağrı skalası (VAS) açıklandı. Hastalar, Grup RB: Relief-Band® ve Grup S: Sham Relief-Band® olarak 2 gruba ayrıldı. P6 akustimülasyon cihazı (Relief-Band®) operasyondan 15-30 dk önce aktive edildi. İndüksiyonda, propofol, remifentanil infüzyonu ve rokuronyum uygulandı. Anestezi idamesi %50 O2-%50 kuru hava içinde %1.5-2 sevofluran ve remifentanil 0.2 µg/kg/dk infüzyonu ile sağlandı. Hemodinamik parametreler, ilk 24 h’lik VRS bulantı ve VAS skorları, POBK skorları, kurtarıcı anti-emetik ve analjezik gereksinimleri, yan etkiler ve hasta memnuniyet skorları kaydedildi.

Grupların demografik özellikleri, hemodinamik parametreleri, Apfel risk skorları, VAS skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. Grupların bulantı(VRS) skorları postoperatif 30., 60., 105., 120. dk, 6. h’lerde Grup S’de yüksek bulundu(p<0,05). POBK skorları 15.dk, 6.h, 12.h’lerde Grup S’de istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti(p<0,05). Grup RB’de, Apfel risk skoru yüksek (3-4) olanların postoperatif 60., 75., 90., 105., 120.dk ve 6. h’lerdeki VRS skorları Grup S’ye göre anlamlı derecede düşüktü(p<0,05). Yine Apfel risk skoru yüksek (3-4) olanlarda Grup RB’de, 15.dk, 6.h ve 12.h’lerdeki POBK skorları Grup S’ye göre anlamlı düşük bulundu(p<0,05). Gruplar arasında analjezik gereksinimleri açısından fark saptanmadı(p>0,05). Ancak anti-emetik uygulanan hasta sayıları ve dozları ise, Grup RB’de anlamlı derecede düşüktü(p<0,05). Hasta memnuniyeti iyi olanların oranı Grup RB’de anlamlı derecede yüksekti(p<0,05).

Jinekolojik laparoskopi hastalarında P6’nın akustimülasyonu, erken dönemde bulantı şiddetini, POBK skorlarını ve anti-emetik gereksinimini azaltmaktadır. Non-invaziv olması, yan etkisiz ve maliyetinin düşük olması nedeniyle Relief-Band®’ın jinekolojik laparoskopilerde (özellikle Apfel risk faktörü yüksek hastalarda) POBK’nın önlenmesinde etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.