DIYABETIK HASTALARDA PREOPERATIF SIVI İNFÜZYONUNUN HEMODINAMIYE ETKISI
M.DEMİROĞLU
1, G.ERK
2, Ö.SAÇAN
3, V.TAŞPINAR
3, N.GÖĞÜŞ
4, E.YILDIZ
5
AĞRI DEVLET HASTANESI 1 AKAY HASTANESI 2 ANKARA NUMUNE EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI 3 ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 4 KÜTAHYA EVLIYA ÇELEBI DEVLET HASTANESI 5
Diyabetli hastalarda perioperatif morbidite, preoperatif son organ hasarına bağlıdır. Kardiak otonom nöropati, özellikle diyastolik disfonksiyon, perioperatif hemodinamik stabiliteyi zorlaştırır. Çalışmamızda otonom nöropatili diyabetik hastalara preoperatif sıvı yüklenmesinin hemodinamik yanıta etkisinin olup-olmadığını araştırdık.
Çalışmamız, Etik Kurul-Bilgilendirilmiş Onamları alınan, genel anestezi alacak 18-70yaş, ASA(American Society of Anesthesiologist) II-III, Tip 1-2 80 diyabetik hastada yapıldı.
<18 ve >70yaş, mental düzeyi yetersiz, bilinci kapalı, kooperasyonu/oryantasyonu güç, alkol/madde bağımlısı olan, konjestif kalp yetmezliği, son 6 ayda geçirilmiş miyokard infarktüsü, hepatik, renal veya pulmoner hastalık öyküsü, gebe ve entubasyon güçlüğü beklenenler çalışma dışı bırakıldı.
Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları, insülin/oral antidiyabetik kullanımı, diyabetin tipi, süresi, sistolik(SKB), diyastolik(DKB), ortalama(OKB) kan basınçları, kalp atım hızları(KAH) kaydedildi. Otonom nöropatinin tespitinde; parasempatik sistem için derin inspiryumdaki kalp hızı değişikliği, sempatik sistem için postural hipotansiyon değerlendirildi.
Standart monitorizasyon sonrası intravenöz(iv) damar yolu açıldı. Anestezi indüksiyonu öncesi Grup SF’de 10dk içinde, iv 10ml/kg SF(%0.9 İzotonik sodyum klorür) infüzyonu yapıldı. Grup K(Kontrol)’da sıvı infüzyonu uygulanmadı. Peroperatif her iki gruba 5ml/kg/saat iv SF infüzyonu ve ekstra ihtiyaçları verildi.
Anestezi indüksiyonunda tiyopental sodyum ve vekuronyum bromid, idamesinde %50 O2-%50 N2O ve sevofluran kullanıldı. Hemodinamik ölçümler, indüksiyon öncesi(BD), sonrası(İS) 1. ve 3.dk, entubasyondan sonra(ES) 1., 3., 5. ve 10.dk’da yapıldı.
Verilerin analizinde SPSS-11.5 paket programı kullanıldı(p<0.05 anlamlı).
Demografik verileri, diyabet süreleri benzerdi. Hastaların 15'i Tip 1, 65'i Tip 2 diyabet idi. Grup SF’de 1 hastada sempatik, 38 hastada parasempatik sistem, Grup K’da 8 hastada sempatik, 25 hastada parasempatik sistem tutulumu vardı. SF grubunda 32, K grubunda 25 hastada ek hastalık vardı(p=0.084).
Gruplar arası SKB, DKB, OKB, KAH ve SpO2’daki zamana göre oluşan değişimler benzerdi. Grup içi değerlendirmelerde; SKB’daki değişimler benzerken, DKB’da Grup K’daki İS düşüklük Grup SF’e göre istatistiki olarak farklıydı. OKB değişimi Grup K’da daha belirgindi.
Diyabetik hastalarda; kalbin diyastolik fonksiyonu daha çok etkilenir. Diyabetik hastaların preoperatif hidrasyonu, anestezi sırasında DKB’ı stabilitesi için yararlı olabilir.
|