LARİNGEAL MASKE KULLANIMINA İLİŞKİN BİR KOMPLİKASYON:TÜP-MASKE AYRILMASI
H.FİDAN
1
KARADENİZ EREĞLİ DEVLET HASTANESİ 1
GİRİŞ
Laringeal maskelerin yüz maskesine göre daha pratik ve endotrakeal entübasyona göre daha az invaziv oldukları için kullanımı yaygınlaşmıştır(1). Burada LM’den kaynaklanan alışılmamış ve ciddi sonuçlara neden olabilecek bir komplikasyondan söz edilecektir.
OLGU SUNUMU
Ön kol çift kırığı nedeniyle ameliyathaneye alınan 14 yaşında 65 kg erkek hastaya anestezi indüksiyonu için150 gr fentanyl ve 200 mg propofol IV yolla uygulandı ve yeterli anestezi derinliği sağlandıktan sonra hastaya 4 numaralı klasik laringeal maske standart yöntemle tek seferde yerleştirildi ve LM orta hatta tespit edildi. Cerrahinin başlamasından beş dakika sonra mekanik ventilatörde tidal volüm 450 ml olarak ayarlanmasına karşın hastaya ancak 300 ml volüm verilebildiği saptandı. Akciğer oskültasyonunda solunum sesleri her iki akciğerde de duyuluyordu ancak inspiryumda mekanik sürtünme sesini andıran kaçak sesi vardı. Laringeal maskenin iyi yerleşmediği düşünülerek, çıkarılıp yeniden yerleştirilmesine karar verildi. Kaf indirildikten sonra laringeal maske çekildi ancak sadece tüp kısmının çıktığı ve slikon maske kısmının hipofarinkste kaldığı görüldü. Laringoskopi eşliğinde laringeal maskenin hipofarinkste kalan kısmı el ile tutularak kısa sürede hastada desatürasyon gelişmeden çıkarıldı. Hastaya başka bir klasik LM yerleştirilerek ve herhangi bir sorun yaşanmadan cerrahi girişimin tamamlandı
TARTIŞMA
Resterilizasyon işlemi LM de yapısal bozukluklara neden olabilir. Bizim olgumuzda LM çekilirken zorlama olmamasına rağmen uç kısmından ayrılması oldukça ender rastlanan bir komplikasyondur. Kullandığımız LM’ nin hastanemize bir yıl önce alındığını ve en fazla 5 kez steril edilmiş olabileceğini saptadık. LM nin uç kısmı hipofarinksten kolay çıkartıldı ve oksijen satürasyonu düşmedi ancak bu süreçte sağlanamayan ventilasyon geri dönüşü mümkün olmayan komplikasyonlara neden olabilirdi.
LM’lerde sterilizasyonu sağlarken üretici firmanın önerdiği yöntem ve sıklığa uygun davranılarak bu tür teknik sorunların önüne geçilebilir. Ayrıca LM’lerin kaç kez steril edilmiş olduğunun kayıt edilmesi ve LM kullanılmadan önce tüp ve maske bölümlerinin bağlantı yerlerinin de özellikle kontrol edilmesi önerilebilir.
|