EPİDURAL MORFİN VE OGİLVİE SENDROMU
BS.YURTLU
1, RD.OKYAY
1, Ü.SEZER
1, V.HANCI
1, H.AYOGLU
1, I.ÖZKOÇAKTURAN
1
ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ 1
GİRİŞ / AMAÇ
Kombine spino-epidural anestezi (KSEA) obstetri bölümlerinde sık olarak kullanılan bir rejyonel anestezi yöntemidir. Postoperatif epidural yoldan morfin uygulaması ise uzun yıllardır denenmiş bir ağrı kontrol yöntemidir. Epidural morfin gastrointestinal motilitede yavaşlamaya neden olabilir. Bu sunumla epidural anestezi altında sezaryen operasyonu geçiren, postoperatif epidural morfin uygulanan sağlıklı bir gebede gelişen akut psödo-kolonik obstrüksiyon olgusunun paylaşılması amaçlanmıştır.
OLGU
26 yaşında ASA sınıflamasına göre I. risk grubunda olan gebeye elektif sezaryen operasyonu için L3-4 aralığından KSEA uygulandı ve intratekal olarak 10 mg % 0.5 bupivakain 15 mcg fentanil verilerek epidural kateter yerleştirildi. T6 düzeyinde duyusal blok geliştiğinde operasyona izin verildi. Annede intraoperatif ek analjezik gereksinimi olmadı ve postoperatif bakım ünitesinde izlendikten sonra servise çıkarıldı. Postoperatif analjezi için VAS skoru>3 olduğunda 2 mg morfin 6 ml salin içerisinde epidural yoldan uygulandı. Kurtarma analjeziği amacıyla epidural hasta kontrollü analjezi (% 0.125 bupivakain, 1 mcg/ml fentanil içeren solüsyon; bazal infüzyon yok, bolus 10 ml, kilit 30 dk) başlatıldı. Alt ekstremitede devam eden motor blok nedeniyle postoperatif 8. saatte hasta kontrollü analjezi sonlandırıldı, intramusküler 75 mg diklofenak uygulandı ve sonrasında epidural kateter çıkarıldı. Postoperatif 2. günde abdominal distansiyonu olan hasta gaz-gaita çıkışı olduğunu ifade ettiğinden obstetrisyenler tarafından taburcu edildi. Postoperatif 4. günde abdominal ağrı ve devam eden distansiyon nedeniyle hastanemize başvuran hastaya akut psödo-kolonik obstrüksiyon tanısı konuldu, dekompressif tedavisi başlatıldı, 5. gün tanısal ve dekompressif kolonoskopi, 6. gün dekompressif tedavilere yanıt alınamadığından sağ hemikolektomi uygulandı, 10. günde şifa ile taburcu edildi.
TARTIŞMA / SONUÇ
Ogilvie sendromu mekanik obstrüksiyon olmaksızın distal kolonun dilatasyonu ile karakterize bir ileus tablosudur. En sık nedeni sezaryen veya uterusda gerçekleştirilen cerrahilerdir. Narkotik analjezikler de predispozan faktörler arasında yer almaktadır ancak epidural anestezinin sendromun tedavisinde kullanılan bir yöntem olduğu da bildirilmiştir.
Sunulan olgu nedeniyle sezaryen operasyonu uygulanan hastalarda nöroaksiyel opioidler kullanılmış ise gastrointestinal motilitenin anestezistler tarafından da dikkatle izlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
|