AKSİLLER BRAKİYAL PLEKSUS BLOKAJINDA LEVOBUPİVAKAİNE BAĞLI KONVÜLZİYON: OLGU SUNUMU
C.DÜGER
1, AC.İSBİR
1, İÖ.KOL
1, K.KAYGUSUZ
1, S.GÜRSOY
1, C.MİMAROĞLU
1
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1
Giriş: Kardiyotoksisite riskinin azalmış olmasına karşın levobupivakain sonrası görülen santral sinir sistemi toksisitesi vakaları bildirilmektedir. Burada aksiller brakiyal pleksus blokajında kullanılan levobupivakaine bağlı gelişen konvülziyon olgusunu sunmaktayız.
Olgu: Sağ elde tendon kesisi nedeniyle operasyona alınan 32 yaşında, 80 kilogram ağırlığında erkek hastaya aksiller brakiyal pleksus blokajı planlandı. Hastanın özgeçmişinde özellik yoktu. Operasyon öncesi herhangi bir premedikasyon verilmeyen hastaya operasyon odasında rutin monitorizasyon işlemi uygulandı. Aksiller bölge steril şekilde hazırlandı ve blokaj işlemine geçildi. Aksiller arter palpe edilerek blokaj için arterin süperiorundan ve inferiorundan iki giriş bölgesi kullanıldı, nörostimülatör yardımıyla, 24 gauge stimulasyon iğnesi kullanılarak sinir lokalizasyonları 0,5 mA akımda tesbit edildi. Blokaj için 30 ml % 0.5 levobupivakain kullanıldı. Aspirasyonla herhangi bir sıvı veya kan gelmemesi üzerine enjeksiyon işlemi 90 saniye içerisinde 15 ml arterin süperioruna 15 ml arterin inferioruna olmak üzere uygulandı. Kalp hızı, kan basıncı, kalp ritmi, pulse oksimetre değerlerinde bir değişiklik görülmeyen hastada işlemden 10 dakika sonra sözel uyaran cevap verememe ve tonik-klonik şekilde bir konvülziyon gözlendi. Hastaya 5 mg iv midazolam uygulandı, konvülziyonların sürmesi üzerine iv 500 mg tiyopental ve 40 mg roküronyum enjeksiyonu ile hasta entübe edilerek genel anestezi uygulandı. Kalp hızı, ritmi, kan basıncı ve pulse oksimetre değerleri normal gözlenen hastanın 1 saatlik operasyonu sonunda hasta uyandırılarak yoğun bakım ünitesine alındı. Postoperatif uygulanan pinprick testiyle kolda sensoriyal blokajın 3 saat süresince devam ettiği görüldü. Bir gecelik yoğun bakım takibinde normal izlenen hastanın ortopedi kliniğine devri uygun görüldü.
Sonuç: Rejyonel bloklarda damar ponksiyonu olmasa dahi lokal anesteziğin sistemik dolaşıma katılabileceği ve levobupivakain gibi yan etkileri azaltılmış bir izomer ile dahi sistemik toksisitelerin oluşabileceği akılda tutularak, blok yapılan hastalar operasyon boyunca dikkatle monitörize edilmelidir.
|