İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-33

TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİDE DEKSMEDETOMİDİN VE REMİFENTANİLİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

H.SUBAŞI 1, İÖ.KOL 1, C.DÜGER 1, K.KAYGUSUZ 1, S.GÜRSOY 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1

Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapılan hastalarda total intravenöz anestezi (TIVA) uygulamasında deksmedetomidin ve remifentanilin intraoperatif hemodinamik yanıtlar, derlenme üzerine etkileri, postoperatif analjezi gereksimi, postoperatif hemodinamik parametreler ve postoperatif ağrı skorlarını karşılaştırmayı amaçladık.

Etik kurul ve hastaların onayı alındıktan sonra, laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18-60 yaş arası, ASA I-II, 40 hasta çalışmaya alındı ve gruplar rasgele ikiye ayrıldı (n=20). Tüm hastalara indüksiyonda 2.5 mg/kg propofol, 0.6 mg/kg rokuronyum, 1μg/ kg fentanil uygulandıktan sonra endotrakeal entübasyon gerçekleştirildi. İdamede propofol 150 μg/kg/dk infüzyon başlandı. Deksmedetomidine grubunda, deksmedetomidin infüzyonu 0.5 µg/kg/s’ten başlandı. Remifentanil grubunda, 0.5 µg/kg/dk remifentanil infüzyon başlandı. İnsizyondan 5 dk. sonra dexmedetomidin 0,3µg/kg/s’e ve remifentanil 0.3 µg/ kg/dk’a düşürüldü.  İndüksiyon öncesi, entübasyon ve insizyondan 1 ve 5 dk. sonra, cerrahi süresince 10 dk. ara ile sistolik (SAB) ve diyastolik kan basıncı (DAB), kalp atım hızı (KAH). Cerrahi bitiminde tüm infüzyonlar sonlandırıldı. Yeterli spontan solunum, ekstübasyon, sözlü komutlara yanıt süreleri ile postoperatif dönemde Aldrete skoru ≥9 süreleri, vizüel analog skala (VAS) ve vital parametreler kaydedildi. Postoperatif bütün hastalara hasta kontrollü analjezi pompası takıldı. Hastaların ilk analjezik ihtiyacı, total analjezik tüketimi kaydedildi.

Remifentanil grubundaki bireylerin SKB, DKB, KAH değerleri deksmedetomidin grubundaki bireylerinkine göre insizyonun 5.dk.’sından sonra anlamlı olarak daha düşük seyretmiştir.(P<0,05). Remifentanil grubundaki bireylerde daha erken derlenme gerçekleşirken, postoperatif ilk analjezik zamanı daha kısa ve hemodinamik parametreler anlamlı olarak daha yüksek kaydedilmiştir.(P<0,05).

TIVA da deksmedetomidin uygulaması ile postoperatif derlenme süresi ve VAS değerlerinin remifentanile göre daha düşük seyrettiğini düşünmekteyiz.