İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-34

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ALGOLOJİ BİLİM DALINA KRONİK BEL AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN HASTALARIN UYKU VE YAŞAM KALİTESİNİN BELİRLENMESİ

B.CÖMERT 1, C.MİMAROĞLU 1, C.DÜGER 1, AC.İSBİR 1, K.KAYGUSUZ 1, İÖ.KOL 1, S.GÜRSOY 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1

Çalışmamızda Cumhuriyet Üniversitesi Algoloji bilim dalına kronik bel ağrısı şikayeti ile başvuran hastaların, ağrıya bağlı olarak uyku ve yaşam kalitesinin nasıl etkilendiği  ve bunların sosyodermografik verileri ile bağlantısını saptamak amaçlanmıştır.

Fakültemiz etik kurul onayı ve bireylerin yazılı onayı alındıktan sonra bire bir görüşme ile 100 hasta çalışmaya alınmıştır. Bireyler; Sosyo-demografik Özellikleri Bilgi Toplama Formu, Vizüel Analog Skalası (VAS), Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve de Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ), ile değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 14.0 programında kodlanarak değerlendirilmiştir. İstatistik analiz olarak; iki ortalama arasındaki farkın önemlilik (t testi) testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır.

Çalışmamızdaki hastaların, VAS yönünden meslek grubu, eğitim durumu, gelir durumu, yaşanılan kişi yönünden anlamlı ilişki saptandı(p<0,05). Uyku kalitesi Global Pittsburg indeksi ile 11,6±3,65 olduğu ve kötü uykuya sahip olduğu saptandı. Çalışmamızdaki hastaların uyku kaliteleri ile cinsiyet, çocuk durumu, eğitim seviyesi, gelir seviyesi, meslek grubu, ağrı sıklığı, daha önce ağrı tedavisi alıp almamasına göre,  yaşanılan yer ve kişiye göre ilişki saptandı(p<0,05). Medeni durum açısından bir ilişki tespit edilemedi(p>0,05).Yaşam kalitesi bileşen puanlar düşük bulundu. En düşük puanı fiziksel rol fonksiyonu, emosyonel rol fonksiyonu almaktadır (14,00±19,24-14,00±22,81). Kronik bel ağrılı bireylerin yaşam kalitesi bileşenleri çalışmamızdaki tüm değişkenlerle anlamlı bir ilişkiye sahipti(p<0,05). Çalışmada yaşam kalitesi bileşen puanları ile Pittsburgh indeksi bileşen puanları ve VAS arasında negatif yönlü korelasyon bulundu. Ayrıca VAS ile Pittsburgh indeksi bileşen puanları arasında pozitif yönlü ilişki katsayısı bulundu.

Ağrının sosyo demografik verilerle değişiklik göstermesi ve kontrol altına alınmadığı zaman bireylerin uyku kalitesini bozduğu sonuçta da yaşam kalitelerinin düştüğü gösterilmiştir.