İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-35

DOĞUM YÖNTEMLERİNİN ANNE VE BEBEK ÜZERİNDE OLUŞTURDUĞU OKSİDATİF STRESİN KARŞILAŞTIRILMASI

H.GÜLLÜ 1, İÖ.KOL 1, C.DÜGER 1, H.AYDIN 1, AC.İSBİR 1, S.GÜRSOY 1, K.KAYGUSUZ 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1

Doğum eylemi anne bebek için kritik bir stres aşamasıdır. Bu stres bebeğin antioksidan sistemlerinin gelişmesinde ayrı bir rol üstlenir. Bu çalışmada farklı doğum yöntemlerinin anne ve bebekteki oksidatif stres parametreleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı.

Normal spontan vajinal doğum, spinal ve genel anesteziyle sezaryen doğum yapan 20’şer anne ve bebek çalışmaya alındı. Annelerin demografik ve hemodinamik verileri ve oksidatif stres enzimleri çalışıldı. Bebeklerin kan gazları, APGAR skorları ve oksidatif stres parametreleri çalışıldı. Oksidatif stres parametreleri total antioksidan kapasite (TAK), total oksidan stres (TOS), paraoksonaz1 (PON1) ve arilesteraz enzimleri kullanıldı. TAK-TOS oranından oksidatif stres indeksi (OSI) belirlendi. Bu parametreler, gebelerin işlem öncesinde, sonrasında venöz kan örneklerinde, bebeklerin umblikal kord kan örneklerinde çalışıldı.

Gebelerin demografik ve hemodinamik verileri, bebeklerin APGAR skorları, kan gazları arasında farklılık saptanmadı. Oksidatif stres parametreleri açısından gruplar karşılaştırıldığında genel anesteziyle sezaryen uygulanan gebelerin doğum sonrası TOS2=5,12±3,31 değerleri doğum öncesi TOS1=6,06±3,05 değerlerinden düşük bulundu (p<0,05). Genel anestezi ile sezaryen uygulanan gebelerin OSI1-OSI2 değerleri arasındaki farklılık (5,25±2,56-4,13±2,98) önemli bulundu (p<0,05). Spinal anesteziyle sezaryen uygulanan gebelerin PON1-PON2 değerlerinde (67,35±42,00/48,30±46,05) anlamlı düşüş olduğu saptandı (p<0,05). TOS yönünden gruplar karşılaştırıldığında fark (p<0,05)önemli bulundu. Gruplar arası OSI değerleri karşılaştırıldığında ise fark önemli bulundu (p<0,05).

Sonuçlarımız hem spinal hem de genel anestezi uygulanan sezaryenle doğumun oksidatif stresi düşürdüğünü göstermektedir. Normal spontan vajinal doğumdaki stresin azaltılması için doğum analjezisi yöntemlerinin de etkilerinin araştırıldığı ileri çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.