İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-36

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ VAKALARINDADA POSTOPERATİF ANALJEZİ İÇİN PARAVERTEBRAL BLOK UYGULANMASI

K.AK 1, S.GÜRSOY 1, C.DÜGER 1, AC.İSBİR 1, K.KAYGUSUZ 1, İÖ.KOL 1, G.GÖKÇE 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1

Lokal anestezikler ağrı tedavisinde; infiltrasyon ve pleksus blokları, interkostal blok, interplevral blok, paravertebral blok, epidural blok, subaraknoid blok yolu ile kullanılabilir. Bu çalışmada perkütan nefrolitotomi uygulanan vakalarda levobupivakainle yapılan torakal paravertebral bloğun postoperatif ağrı kontrolü ve morfin tüketimi üzerine etkileri, bu yöntemin avantaj ve dezavantajlarının araştırılması amaçlandı.

Çalışma etik kurul ve hastaların izni alındıktan sonra perkütan nefrolitotomi operasyonu yapılan ASA I ve II gruba giren, yaşları 18- 60 arasında değişen, toplam 40 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Operasyon öncesi bazal hemodinamik parametreler, SPO2, solunum sayısı ve kullanılan ilaçların dozları kaydedildi. Her iki grup hastaya aynı yöntemle genel anestezi uygulandı. Cerrahi işlem sona erdiğinde hastalar uyandırılmadan önce grup 1 deki hastalara C kollu skopi eşliğinde operasyonun olduğu tarafın 10, 11, 12. torakal vertebralarının spinöz çıkıntılarının 2,5 cm lateralinden 22 G spinal iğne ile girilerek 4 ml % 5 lik levobupivakainle torakal paravertebral blok yapıldı. Grup 2 deki hastalara aynı yöntemle serum fizyolojik yapıldı. Operasyon sonunda Aldrete Derlenme Skorlaması 9 ve 9’un üstünde olanlar postoperatif derlenme odasından servise alındı.  Postop kalp atım hızı, sistolik ve diastolik kan basınçları, solunum sayısı, Ramsey Sedasyon Skorlaması (RSS) ve VAS  kaydedildi. Postoperatif dönemde tüm olgulara morfin, intravenöz yolla 24 saat hasta kontrollü analjezi cihazı (HKA) ile iv olarak uygulandı. Hasta memnuniyeti 5 noktalı skala ile değerlendirildi. (1=çok kötü, 2=kötü 3=iyi 4=çok iyi,5=mükemmel).

Gruplar arasında demografik veriler, postoperatif hemodinami ve  RSS yönünden fark yoktu. VAS skorları ve morfin tüketimi paravertebral blok yapılan hastalarda anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0.05). Hasta memnuniyeti paravertebral blok yapılan hastalarda daha yüksek bulundu (p<0.05).

Perkütan nefrolitotomi sonrası ağrı tedavisinde HKA’de morfin ile birlikte torakal paravertebral blok uygulamasının güvenli bir alternatif seçenek olabileceği düşünülmektedir.