ALT BATIN CERRAHİSİ UYGULANAN HASTALARDA BISPEKTRAL İNDEKS MONİTÖRİZASYONUNUN ANESTEZİ, DERLENME SÜRESİ VE POSTOPERATİF ERKEN DÖNEMDE SOLUNUM FONKSİYON TESTİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Ü.KAYACAN
1, K.KAYGUSUZ
1, C.DÜGER
1, AC.İSBİR
1, S.GÜRSOY
1, İÖ.KOL
1, C.MİMAROĞLU
1
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1
Bu çalışmanın amacı; alt batın cerrahisi uygulanacak hastalarda bispekteral indeks (BIS) monitorizasyonunun anestezi, derlenme süresi ve postoperatif erken dönemde solunum fonksiyon testleri üzerine etkilerini araştırmaktır.
Hastaların ve etik kurulun izni alındıktan sonra yaşları 18-65 arasında değişen ASA I-II grubundan toplam 60 hasta hemodinamik parametrelerle izlenen HEMO grubu; Bispektral indeks monitörizasyonu ile izlenen BIS grubu olarak 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara standart genel anestezi yöntemi uygulandı. İntraoperatif hemodinamik parametreler, desfluran end-tidal MAC değeri, BIS değeri; indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası intraoperatif 5 dk aralıklarla ve cerrahi sonu, gazların kesilmesi ile ekstübasyonda kaydedildi. Solunum fonksiyon testi değerleri indüksiyon öncesi, postoperatif alderete 9 ve üzerinde olduktan sonraki dönemde kaydedildi. HEMO Grubunda MAC değeri hemodinamik parametrelerin izlenmesine göre, BIS Grubunda ise, BIS değeri 40-60 arasında tutulacak şekilde ayarlandı. Olgular, solunumun yeterli, kardiyovasküler bulgular stabil olduğunda ekstübe edildi. Ekstübasyon süresi, göz açma süresi, odadan çıkış süresi kaydedildi. Hastalar Modifiye Aldrete Skorlaması’na göre değerlendirilerek toplam skor 9 ve üzerinde olduğunda spirometri cihazı ile solunum fonksiyon testi yapıldı.
Demografik ve hemodinamik parametreler açısından gruplar arasında fark yoktu. HEMO grubunda MAC değerleri, ekstübasyon süresi, göz açma süresi ve derleme odasına geçiş süreleri BIS grubuna göre yüksek bulundu (p< 0,05). Operasyon sonundaki aldrete derlenme skorları ve solunum fonksiyon testi değerleri BIS grubunda HEMO grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05).
Alt batın cerrahisi hastalarında BIS kullanımı ile volatil ajan MAC değerleri, extübasyon süresi, göz açma süresi ve derleme odasına geçiş süreleri daha düşük, derlenme düzeyi ve solunum fonksiyonlarının daha iyi olacağı kanaatindeyiz.
|