İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-38

AKSİLLER BRAKİYAL PLEKSUS BLOKAJINDA LEVOBUPİVAKAİNE EKLENEN DEKSMEDETOMİDİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

K.KAYGUSUZ 1, İÖ.KOL 1, C.DÜGER 1, S.GÜRSOY 1, H.ÖZTÜRK 1, Ü.KAYACAN 1, R.AYDIN 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ 1

Rejyonel anestezide deksmedetomidinin analjezik etkinliği merak edilen bir konu olmayı sürdürmektedir. Biz bu çalışmada levobupivakaine eklenen deksmedetomidinin aksiller blok üzerine ne tür bir etki gösterdiğini araştırmayı amaçladık.

Bu çalışmaya üst ekstremite cerrahisi nedeniyle aksiller blokaj uygulanan, 18-60 yaş arası, ASA I-II, 60 hasta dahil edildi. Hastalar rasgele 2 gruba ayrıldı (n=30). Aksiller bölgede brakiyal pleksusa ait sinirlerin yeri nörostimülatörle tesbit edildikten sonra, grup I hastalara 40 ml % 0.5 levobupivakain, grup II hastalara 40 ml % 0.5 levobupivakain ile birlikte 1 µg/kg deksmedetomidin uygulandı. Duyusal blok pinprick testiyle, motor blok ise bromage testiyle kontrol edildi. Ulnar, median ve radial sinire ait duyusal ve motor blok başlama zamanı, duyusal ve motor blok süresi, kalp atım hızı, ortalama arter basıncı, pulse oksimetre verileri intraoperatif olarak aralıklarla kaydedildi. Postoperatif dönemde hemodinamik parametreler, VAS değerleri, duyusal ve motor blok süresi, ilk analjezik ihtiyacı zamanı, total analjezik ihtiyacı ve yan etki verileri kaydedildi.

Her iki grubun demografik verileri arasında fark yoktu. Hemodinamik parametreler yönünden de gruplar arası fark bulunamadı. Deksmedetomidin kullanılan grup II de duyusal blok başlama zamanı daha kısa, ilk analjezik ihtiyacı zamanı daha uzun, total analjezik ihtiyacı ve postoperatif VAS skorları daha düşük bulundu (p<0.05). Hiçbir hastada yan etki gözlenmedi. Gruplar arasında motor blok başlama zamanı, duyusal ve motor blok dönme zamanı yönünden fark bulunamadı.

Aksiller brakiyal pleksus blokajında bu çalışmada kullanılan dozdan daha yüksek dozda deksmedetomidin kullanımından literatürde bahsedilmekle birlikte çalışmamızda kullandığımız şekilde levobupivakaine 1 µg/kg dozunda eklenen deksmedetomidinin, herhangi bir yan etkiye neden olmadan duyusal blok başlama zamanını kısalttığı, süresini uzattığı ve postoperatif analjezik ihtiyacını azalttığı düşüncesindeyiz.