İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-39

SUPREME LMANIN DÜŞÜK VE NORMAL KAF BASINCI İLE KULLANIMININ HİPERTANSİF ERİŞKİN HASTALARDA KARŞILAŞTIRILMASI

S.CANTÜRK 1, A.ERSOY 2, A.ALİ 2, N.TURGUT 2, K.İDİN 3


S.B. ESKİŞEHİR YUNUS EMRE DEVLET HASTANESİ, ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
S.B. OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 1. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
T.C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 3

Hipertansif hastalarda entübasyon sonrası oluşabilecek kan basıncı yükselişlerinin önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Hava yolu güvenliğinden ödün vermeden düşük LMA kaf basıncı kullanılmasının bu konuda yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz. Çalışmamızda Supreme LMA ile hava yolu açıklığı sağlanan hipertansiyon tanısı olan erişkin hastalarda düşük kaf basıncı ve normal kaf basıncını; hemodinamik yanıt, LMA yerleştirme başarı oranı, süresi kaçak basıncı, nazogastrik yerleştirme başarısı ve postoperatif yan etkiler açısından karşılaştırmayı hedefledik.

Çalışmamıza SupremeLMA kullanılan hipertansiyon tanısı almış 80 bayan hasta dahil edildi. Hastalar çift kör randomizasyon yöntemi kullanılarak Grup Düşük Basınç(GrupD,n=40) ve Grup Yüksek Basınç(GrupY,n=40) olarak iki gruba ayrıldı.Tüm hastalara hava yolu açıklığını sağlamak için dört numara SupremeLMA aynı anestezist tarafından yerleştirildi.Hastaların demografik özellikleri, mallampati skorları ve operasyon süresi kaydedildi. Her iki grupta da hastalara aynı anestezi indüksiyonu ve idamesi yapıldı. LMA yerleştirilmesi esnasında eşit şartlar sağlana bilmesi için her iki grupta da LMA BİS 50-60 ve T1=0 olduğunda yerleştirildi. Grup D’de Supreme LMA yerleştirildikten sonra kaf basıncı 45 cm H2O olana kadar, Grup Y’de ise kaf basıncı 60 cm H2O olana kadar şişirildi. Her iki grupta da LMA yerleştirme başarı oranı, yerleştirme süresi, gastrik tüp yerleştirme başarısı ve süresi kaydedildi. Tüm hastalarda LMA yerleştirme öncesi, sonrası(hemen ve 2dk.sonra), operasyon esnasında, ekstübasyon öncesi ve sonrası KAH ve OAB değerleri kaydedildi. Operasyon esnasında her iki grupta da tidal volüm kaçak yüzdesi, kaçak basıncı ve LMA’nın fiberoptik pozisyonu 3 sefer bakılarak ortalaması kaydedildi. Operasyon sonrası yan etkiler izlendi.

Demografik özellikler, operasyon süresi, LMA yerleştirme başarı oranı ve süresi gruplar arasında benzer bulundu(p>0.05). Gastrik tüp yerleştirme başarısı Grup Y’de anlamlı olarak daha yüksek ve yerleştirme süresi anlamlı kısa bulundu (p<0.05). Fiberoptik skor Grup Y’de ve Grup D’de sırası ile 3.5 ± 0.6 ve 3.2 ± 0.8 bulundu (p=0.032). Grup D’de LMA yerleştirilmesi sonrası KAH ve OAB değerleri diğer grup ile karşılaştırıldığında daha düşük saptandı(p<0.05).Kaçak basıncı anlamlı ölçüde Grup Y’de (26.7±3.9cmH2O) Grup D (23.6±3.1cmH2O) ile karşılaştırıldığında yüksek saptandı(p<0.001).Postoperatif boğaz ağrısına ve LMA üzeri kan sürüntüsüne Grup D’de anlamlı ölçüde daha az rastlandı(p<0.05).

Supreme LMA’nın düşük kaf basıncı ile kullanılması; entübasyona daha az hemodinamik yanıt oluşmasını ve posoperatif yan etkilerin azalmasını sağlamaktadır. Fakat oragastrik tüp yerleştirme başarısı azalmakta ve kaçak basıncı düşmektedir. Çalışmamız verileri ışıgın da çok yüksek kaçak basıncına ihtiyaç duyulmayan hasta ve operasyonlarda hemodinamik yanıt ve postoperatif yan etkileri azaltmak amacıyla düşük kaf basıncı hava yolu güvenliğinden ödün vermeden kullanılabilir.