İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-44

DİYABETİK AYAK HASTALARINDA GLİKOLİZE HEMOGLOBİN DÜZEYİ VE PERİFERİK SİNİR BLOĞU İLİŞKİSİ

N.SERTÖZ 1, MN.DENİZ 1, HÖ.AYANOĞLU 2


EGE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2

Bu çalışmada amacımız glikoz regülasyonundaki düzensizliğin blok uygulama, oluşma ve çözünme sürelerine etkisini araştırmaktır. Hipotezimiz HA1C düzeylerindeki artışla orantılı olarak blok uygulama, oluşma ve çözünme sürelerinin uzayacağıdır. Bu hipotezi test etmek amacıyla HA1C düzeyi normal ve yüksek olan üç grup diyabetik ayak tanılı hastada blok uygulama, oluşma ve çözünme süreleri karşılaştırılmıştır.

Hastane yerel etik kurul ve hasta onamı alındıktan sonra diyabetik ayak nedeniyle ayak ve ayak bileğinden opere edilecek 18- 75 yaşında, fiziksel durumu ASA II-IV olan 48 hasta oluşturdu. Hastalar HA1C düzeylerine göre üç gruba[ GrupI (n= 15), HA1c: 5-6; GrupII (n=16), HA1c: 7-8; GrupIII (n= 17), HA1c: 9-10] ayrıldı. Tüm hastalara aynı anestezist tarafından popliteal yaklaşımla siyatik sinir bloğu uygulandı. Blok sonrası hastaların demografik verileri, blok süreleri ve blokla ilgili komplikasyonlar başka bir anestezist tarafından değerlendirildi.

Demografik veriler üç grup arasında istatistiksel anlamlılık göstermedi. Blok uygulama süreleri açısından Grup III’de Grup I’e göre daha uzun bulundu(p:0.001).

Gruplar arasında duyusal ve motor blok oluşum süreleri açısından Grup III Grup II ve Grup I’e göre anlamlı olarak daha uzun bulundu (sırasıyla p:0.003, p:0.02)(Tablo 1).

Gruplar arasında motor blok çözünme süresi açısından Grup III Grup I’e göre daha uzun bulundu (p:0.04).

Gruplar arasında duyusal blok çözünme süresi ve ilk analjezik gereksinim süresi açısından Grup III GrupI ve GrupII’ye göre anlamlı olarak daha uzun bulundu(sırasıyla p:0.004, p:0.006).

Grup III’de iki hastada, Grup II’de bir hastada sinir stimulatörü ile sinir motor yanıtlarının alınamamasından dolayı blok başarısız oldu. Bu hastalara laringeal maske ile genel anestezi uygulandı. Grup III ‘de iki hastaya Grup I ve II’de birer hastaya inkomplet blok nedeniyle operasyon sırasında ek analjezi uygulandı.

Diyabet tanılı hastalarda periferik sinir bloğu uygularken olası sinir hasarını önlemek ve etkili sinir bloğu oluşumu amacıyla en az volüm ve konsantrasyonda lokal anestezik ilaç kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra stimülasyon yöntemiyle blok uygulamalarında stimulatör akımını 0.5 mA seviyesinin altında sinir yanıtı aranmamalı, mümkünse diyabet tanılı hastalarda periferik sinir bloğu uygulamaları USG eşliğinde yapılmalıdır.