WİLMS TÜMÖRÜ VE ANESTEZİSİ- OLGU SUNUMU
S.GÖKSU
1, S.KORUK
1, V.SARIÇİÇEK
1, A.YARBİL
1, A.GÖZEN
2
GAZIANTEP ÜNIVERSITESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 1 GAZIANTEP ÜNIVERSITESI ÇOCUK CERRAHISI ANABILIM DALI 2
Amaç: Wilms tümörü çocukluk çağında en sık abdominal tümörlerdendir. Tümörün radikal nefroktomi ile çıkarılması esastır. Preoperatif dönemde anemi, polistemi, hipertansiyon, sıvı ve elektrolit bozuklukları; peroperatif dönemde ise ciddi kanama sonucu oluşabilecek hemodinamik problemler ile karşılaşılabilir.
Wilm’s Tümörü nedeniyle opere edilen bir olgumuzdaki anestezi deneyimimizi sunmak istedik.
Olgu: Pediatrik cerrahi kliniğine, karında şişlik sebebiyle başvuran beş yaşında, onbeş kilogram ağırlığındaki kız çocuğunda abdominal kitle dışında diğer fizik muayene bulguları normaldi. Labaratuar tetkiklerinde hemoglobin 11 gr/dl, hematoktit %32,7, lökosit 7800 mikro/litre, trombosit 495000 mikro/litre, LDH 746 U/litre olarak saptanırken, diğer labaratuar bulgular normal değerlerdeydi. Ultrasonografik incelemede yaklaşık olarak 16x14cm boyutlarında, sol böbrek kaynaklı solid kitle saptanan hastaya sol nefrektomi planlandı. Hastanın preoperatif değerlendirmesinde özellik yoktu. Kalp atım hızı 98/dakika, tansiyon arteriyel 110/72 mm/hg, SpO2 %100 ve akciğer grafisi normal olarak değerlendirildi. Anestezi odasında monitörizasyon yapıldıktan sonra, 22 gauch intraket ile açılan damar yolundan 2 mg/kg propofol, 1mcg/kg fentaniyl ve 0,1 mg/kg vekuronyum ile medikasyon sağlandı. Hasta 3 dakika sonra iç çapı 5 numara olan kaflı tüple entübe edildi. Operasyo 1,5 saat sürdü; idame anestezide % 2-3 sevofluran kullanıldı, 10 ml/kg/ saat 1/3 izodeks verildi. Peroperatif ek doz opiyat ve veküronyum gereksinimi olmadı. Takiplerinde sistolik tansiyon 90-100 mm/hg, diastolik 50-60 mm/hg nabız 80-100/dakika, saturasyon O2 % 100, toplam idrar çıkışı 40 ml idi. Operasyon sonunda 0,06 mg/kg neostigmin ve 0,02 mg/kg atropin ile kas gevşeticilerin etkisi geri döndürüldü. Spontan solunumu gözlendikten sonra ekstübe edildi. Postoperatif derlenrme odasında bir saat gözlendikten sonra ilgili kliniğe transfer edildi.
Sonuç: Wilms Tümörlü hastalar dikkatli preoperatf değerlendirildiğinde ve peroperatif dönemde oluşabilecek hemodinamik değişikliklere karşı hazırlıklı olunduğunda sorunsuz anestezi uygulanabilir. Bizim vakamızda kitlenin büyüklüğne rağmen herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ve başarılı anestezi sağlanmıştır.
|