İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-47

KARACİĞER KİST HİDATİĞİ VAKASINDA GELİŞEN ALERJİK REAKSİYON

T.GÜRSU 1, R.FİDAN 1, S.ARAY 1, H.AYERDEN 1


KARTAL YAVUZ SELİM DEVLET HASTANESİ 1

 

GİRİŞ :  Kist hidatik hastalığı, Echinococcus Granulosus’un neden olduğu paraziter bir hastalıktır. Ülkemizde hastalığın görülme oranı 6.6: 100000 olarak bildirilmiştir. Hidatik kistler vücudun her yerinde oluşabilmesine karşın, sıklıkla karaciğer ve akciğerlerde yerleşir(1,2). Travma, spontan ya da cerrahi müdahale sırasında kistin rüptüre olmasıyla anaflaktik şok ortaya çıkabilmektedir (2, 3,4). Bu sunuda, karaciğerde kist hidatik nedeniyle operasyona alınan hastada gelişen alerjik reaksiyon tablosunu ve tedavisini sunmayı amaçladık.

OLGU :  Karaciğer kist hidatiği nedeniyle operasyonu planlanan 44 yaşında ve 70 kg ağırlığında kadın olgu. ASA II olarak değerlendirilen olgunun, laboratuvar değerleri normal sınırlar içerisinde idi. Premedikasyon yapılmadan ameliyat masasına alınan hastaya rutin monitörizasyon sonrası genel anestezi uygulandı. İndüksiyonunda 2 mg.kg propofol ve 1 μgr/kg fentanil i.v. uygulandı. sitrat verildi. Kas gevşemesi amacıyla 0,05 mg.kg atrakuriyum uygulanan olgu sorunsuz entübe edildi. İdamede % 50 azot protoksit + %50 oksijen ve 2 MAC konsantrasyonda sevofloran kullanıldı. Operasyonun 30. dakikasında, ani hipotansiyon ve taşikardi gelişmesi üzerine, cerrahi ekiple kurulan diyalog sonucu kist eksizyon işlemi sırasında kistin rüptüre olduğu öğrenildi. Olayın kist içeriğine bağlı gelişen anaflaksi reaksiyon olduğu düşünülerek anestezi ilaçları kesilerek %100 oksijen ile kontrollü ventilasyona başlanıldı. Epinefrin 1 mg , metilprednizolon 250 mg ve ranitidin 50 mg i.v. yapıldı. EK damar yolları açılarak kolloid ve kristalloid infüzyonu yapıldı. Hipotansiyonun devam ettiği görüldüğünden dopamin infüzyonu (5 μg.kg.dk) başlandı.  Yaklaşık 15 dk sonra kan basıncının normale dönmesi üzerine dopamin infüzyonu yavaş yavaş azaltılarak kesildi. Anestezi indüksiyonundan 1,5 saat sonra sona eren operasyon bitiminde, hasta sorunsuz  şekilde uyandırılıp  ilgili kliniğine gönderildi.

TARTIŞMA : Kist hidatik cerrahisi sırasında deri döküntülerinden anaflaktik şoka kadar değişik şiddette allerjik olaylar görülebilir. Allerjik reaksiyonlar kist rüptürü sonucu antijenik özelliği fazla olan kist sıvısının kan dolaşımına geçip mast hücrelerini uyarması ve histamin salınımı sonucu  gelişmektedir. Sonuç olarak; ameliyat sırasında oluşan anaflaksinin erken tanı ve tedavisi, hasta mortalite ve morbiditesini azaltmakta çok önemlidir(2,3 ).

 

KAYNAKLAR:

1. Milicevic M, Saidi F, Sayek İ. Karaciğer kist hidatiği. In: Sayek İ, editor.Temel cerrahi. 3rd ed. Ankara: Güneş Tıp Kitapevi; 2004. s. 1317-24.

2. Sözüer EM, Ok E, Arslan M. The perforation problem in hydatid disease. Am J Trop Med Hyg 2002;

3. Köksal AŞ , Arhan M, Oğuz D. Kist hidatik. Güncel Gastroenteroloji 2004;8:61-7.

4. Ozaslan E, Bayraktar Y. Endoscopic therapy in the management of hepatobiliary hydatid disease. J Clin Gastroenterol 2002;35:160-74.