PEDİATRİK OLGULARIN TRAVMATİK CERRAHİSİ: KRANİYOSİNOSTOZLAR
F.GÜMÜŞ
1, S.FADILLIOĞLU
1, K.ERKALP
1, SN.ŞİNİKOĞLU
1, M.ÇÖMLEKÇİ
1, İ.GERGİN
1, A.ALAGÖL
1, YÖ.AKTAŞ
2
BAĞCILAR EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, ANESTEZI VE REANIMASYON KLINIĞI 1 BAĞCILAR EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, BEYIN CERRAHISI KLINIĞI 2
Kafatasında sütürlerin erken füzyonu olarak tanımlanan kraniyosinostoz, 2000-2500 canlı doğumda bir görülen, %40 oranında değişik sendromlarla ilişkili olabilen konjenital bir anomalidir. Hastanemizde 2011 yılında opere edilen kraniyosinostoz olgularında anestezi deneyimlerimizi paylaşmayı hedefledik.
Çalışmaya Şubat-Ağustos tarihleri arasında izole kraniyosinostoz operasyonu geçiren 8 olgunun verileri dahil edilmiştir. Olgulara, EKG, SpO2, etCO2 monitorizasyonu yapılmıştır. %8 Sevofluran-%60-oksijen-nitröz oksit inhalasyonuyla iv yol açılarak 0.1 mg/kg vekuronyum, 0.1 µg/kg fentanil ile anestezi indüksiyonu yapılmıştır. Entübasyon sonrası a.radialis’ten arter basıncı, juguler/subklavian venden CVP monitorizasyonu ve 22-24 numara ek periferik kanülasyon uygulanmıştır. İdrar kateteriyle rektal ısı probu yerleştirilmiştir. İdamede sevofluran, vekuronyum ve 0,25 µg/kg/saat remifentanil infüzyonu kullanılmıştır. Peroperatif olarak CVP 5-8 mm/Hg, diürez 1mL/kg/saat olacak şekilde %5 dekstroz/ringer laktatla sıvı idamesi yapılmıştır. Otuz dakika aralıklarla AKG takipleri yapılmıştır. Hemoglobin 8-10 mg/dL olacak şekilde eritrosit süspansiyonu verilmiştir. Postoperatif analjezi için rektal paresetamol uygulanmıştır.
Olguların 6’sı erkek (%75), ortalama yaşları 10.4±6.4 ay ve ağırlıkları 9.5±3.1 kg’dı. Özgeçmişlerinde 7’sinde sezaryen, 3’ü prematüre doğum, 2’sinde akrabalık evliliği, 3’ünde inguinal herni operasyonu ve 2’sinde hipertelorizm mevcuttu. Nörolojik gelişim yaşlarıyla uyumluydu. Vakalara kraniyotomiyle onarım uygulandı. Ameliyat ve anestezi süreleri 206.3±37.4 ve 240.0±37.4 dakikaydı. Kanama miktarı 356.3±167.8 mL idi. Ameliyat sonrası yoğun bakım ihtiyacı olmadı. Peroperatif 8 olguda 270.0±111.7 mL ve postoperatif 4 olguda 126.3±184.6 mL ES kullanıldı. Postoperatif komplikasyon gözlenmedi. Ortalama hastane kalışı 10.5±1.8 gündü.
Kraniyosinostoz cerrahisi, pediatrik nöroşirurjinin invaziv ve yüksek derecede travmatik operasyonlarıdır. Büyük operasyonun zorluğu yanında ek patolojilerin varlığı, pediatrik nöroanestezi yükünü arttırmaktadır. Preoperatif dikkatli sistemik değerlendirmeyle uygun hazırlık yapılmalıdır. Peroperatif birinci sıradaki sorun hızlı ve büyük miktarda kan kaybıdır. Hipotermi, asidoz, hava embolisi, aksidental ekstübasyon, tüpün tıkanması ve ödeme bağlı hava yolu sorunları ölümcül olabilir. Cerrahinin uzun olduğu bu olgularda, peroperatif detaylı monitorizasyon, hassas anestezik takip ve yönetim, postoperatif yakın izlem iyi bir prognoz için gereklidir.
|