İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-49

RADİYAL ARTER KANÜLASYONU SONRASI GELİŞEN İSKEMİK KOMPLİKASYONUN TEDAVİSİNDE STELLAT GANGLİON BLOĞU UYGULAMASI

H.FİDAN 1


KARADENİZ EREĞLİ DEVLET HASTANESİ 1

GİRİŞ:
        Arteriyel kanülasyon doğru teknik ile ya­pıldığında güvenli bir girişimdir. Genel komplikasyon oranı % 15 ile % 40 arasın­da değişmekle birlikte hastanın kliniğini et­kileyen komplikasyon oranı % 5’ten azdır.

OLGU SUNUMU
        Ani solunum sıkıntısı nedeniyle acil servise getirilen 61 yaşında erkek hasta genel yoğun bakım ünitesine devralındı ve acil olarak entübe edildi . Entübasyon sonrasında nabızsız elektriksel aktivite gelişti. On dakika uygulanan CPR sonrası normal sinüs ritmine dönen hastaya 0,05 µgr/kg/dk dozunda adrenalin infüzyon başlandı. Sol radiyal arterden 20 G branül  kanülasyon uygulanarak invaziv kan basıncı takibi yapıldı. Kanülasyonun 8. saatinde sol elin tamamını kaplayan siyanoz gelişti. Radial ve unlar arter pulsasyonu alınamadı. Tedavide arter kanülasyonu çıkarıldı, el elevesyona alındı, sıcak kompres uygulandı, aspirin 300mg  ve pentoksifilin 900 mg / gün  başlandı. Sol stellat gangliona % 1’lik 10 cc lidokain uygulanarak  sempatik  blokaj yapıldı. Sempatik blokaj sonrası sol kolda ısı artışı başladı iki saat sonra siyanozda gerileme görüldü. radiyal ve unlar arter pulsasyonları alınmaya başlandı ve  sekiz saat sonunda eldeki siyanoz tamamen düzeldi.

TARTIŞMA
       
İskemik komplikasyonların gelişmesinde  kanama anormalliklari, periferik vasküler hastalıklar, hipovolemik şok, vazopressör kullanımı, kanülasyon süresi, kanül ucunun sivriliği, çapı ve bileşimi risk faktörleridir. Arter kanülasyonu için sivri uçlu olmayan polipropilen veya  teflon kaplamalı özel kateterlerin kullanılmasıyla komplikasyon oranının azaldığı bildirilmiştir. Bizim olgumuzda standart 20 g branül kullanılması ve tedavideki adrenalinin iskemi gelişiminde etkili olduğu düşünülebilir. Kanülasyon CPR esnasında yapıldığı için allen testi yapılmamış olması da iskemiye davetiye çıkarmıştır.
         Tedavide  öncelikle kateter çıkar­tılmalı, elevasyon ve dokunun ısıtılmasına rağmen iskeminin devamı durumunda antikoagülan ve  trombolitik te­davilerin eklenmesi, uygun olgularda em­bolektomi, cerrahi bypass ya da servikal sempatik blokaj uygulanması düşünülmelidir. 
         
Sonuç olarak; arter kanülasyonu öncesi  allen testi mutlaka yapılmasını, gelişebilecek iskemik komplikasyonlarda da stellat ganglion bloğunun tedavinin başlangıcında yapılması gerektiğini vurgulamak istedik.