İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-51

TORAKOTOMİ SONRASI İNTERKOSTAL BLOK UYGULAMALARINDA BUPİVAKAİN VE PRILOKAİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.ALTAY 1


ŞANLIURFA BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Torakotomi ağrısı; yumuşak doku, kas, visseral doku hasarı, ke­mik ve eklem travması ve inflamasyon gibi iyatrojenik neden­lerle oluşan en üst düzeye yakın ciddi bir ağrıdır. Etkili analjezi ameliyat sonrası erken mobilizasyonu sağlamakta ve morbiditeyi azaltmaktadır. İnterkostal blok torasik ve üst abdominal cerrahi sonrası postoperatif analjezi için kullanılan bir yöntemdir. Çalışma­mızda torakotomi sonrası ağrı tedavisinde interkostal sinir blokajında lokal anestezik ilaçlar olan bupivakain ile prilokainin etkinliklerini karşılaştırmayı  amaçladık.

Çalışmaya elektif şartlarda, torakotomi planlanan 20-60 yaş arasındaki ASA I-III, 40 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak Grup B (%0,5 bupivakain, n=20), Grup P ( %20 prilokain, n=20 ) ye ayrıldı. İnterkostal blok uygulaması operasyon bitiminde kanama kontrolü sonrası insizyon hattının bir üst ve bir alt segmentlerini içerecek şekilde toplam üç segmentte (% 0,5 bupivakain 5 ml, %20 prilokain 5 ml ) uygulandı. Hastalar ekstübasyon sonrası yoğun bakımda takip edildi. Yoğun bakımda, ilk yirmi dört saatte, istirahatte ve öksürürken visüel analog skala (VAS) değerleri ve ek analjezik istemleri kaydedildi.

Gruplar arasında istirahatte ve öksürürken VAS skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı, ek analjezik ihtiyaçları benzerdi.

Torakotomi sonrası erken dönemde  %70 hastada şiddetli ağrı ortaya çıkmaktadır ve ağrının giderilmesi ol­dukça zor klinik bir problemdir. Ağrı kontro­lünün hasta konforunu arttırdığı muhakkaktır. İnterkostal blok; üst abdominal ve torasik cerrahi sonrasında analjezi sağlayan basit ve etkin bir yöntemdir. İlaçlar lokal kullanıldığından yan etki insidansı düşüktür. Torakotomi sonrası ağrı tedavisinde interkostal sinir blokajının hem uygulanabilirliğinin kolaylığı hem de etkili bir analjezi sağlayarak iyileşmeyi hızlandırmasından dolayı  etkili bir yöntem olduğu sonucuna vardık. Çalışmamızda kullandığımız  her iki lokal anestezik olan bupivakain ile prilokainin de etkinlik bakımından birbirine benzer olduğunu tespit ettik. Bu sonuçlarla interkostal blok uygulamasının torakotomi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası ağrının tedavisinde etkili bir yöntem olduğu ve her iki lokal anestezik ajanında interkostal blok uygulamalarında güvenle kullanılabileceği kanaatine vardık.