İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-52

FROİN SENDROMUNDA ANESTEZİ DENEYİMİMİZ

. 1, G.GÖKAHMETOĞLU 2, Y.YAVUZ 2, K.DARÇIN 2, HA.KİRAZ 2, D.GÜNAYCANPOLAT 2


1
KAYSERİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2

Giriş

 

Georges Froin (1874-1932), 1903 yılında beyin omurilik sıvısında (BOS) ksantokromi ve koagulasyonun meningeal irritasyona neden olduğunu bildirmiştir. (1). Olgumuzu oldukça nadir görülen Froin Sendromu olması nedeniyle radyolojik, BOS biyokimyası özellikleri ile literatür eşliğinde değerlendirerek sunduk.

Vaka Sunumu

72 yaşında ASA III erkek hasta gonartroz tanısı ile total diz protezi için operasyon odasına alındı. EKG, kan basıncı, SpO2 ile monitörize edildi. Steril koşullar sağlanarak L4-5 aralığından subaraknoid aralığa girildi. Beyin omirilik sıvı (BOS) renginin ksantokromik olduğu görüldü. Hastanın bu durumunun araştırılması gerektiği düşünülerek anestezi verilmekten vazgeçildi. BOS materyali steril olarak alındı biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuarına numuneler gönderildi. BOS biyokimyasında protein değeri 2146 mg/dl . Mikrobiyolojik sonuçları normaldi. Bulgular Froin Sendromunu düşündürdü. Torakal MRI sonucu T2-L1 vertebra korpusları hizasında intrameduller yerleşimli T1-hipo T2 periferi hiperintens, santrali hipointens 63x13 mm boyutlu kitle lezyonu görüldü.

Tartışma

Froin sendromu BOS renginin sarı olması, BOS proteininin yüksek olması, BOS dolaşımında komplet blok bulguları ile karakterize bir sendromdur(1,2).BOS renginin ksantokromik olduğu hastalıklar spinal blok, subaraknoid kanama (SAK), guıllain barre, subdural hematom, tümörler-akustik nörinom, akut pürülan menengitler, kan diskrazileridir(2).. Epandim ve meninkslerin viral inflamasyonunda, BOS protein seviyeleri 200mg/dl. ye kadar yükselebilir. Bakteriyal menenjitlerde veya guıllain barre sendromunda BOS protein seviyeleri 500 mg./dl veya üzeri olabilir(3).Yapılan mikrobiyoloji tetkiklerinin normal olması akut pürülan menenjit ön tanısından uzaklaşmamıza neden oldu.Hastanın anamnezinde ve preop muayenesinde nörolojik olarak patolojik bir bulguya rastlanmaması ve mikrobiyoloji laboratuarından gelen sonuçların normal olması aynı zamanda torakal MRI sonucu T2-L1 vertebra korpusları hizasında intrameduller yerleşimli T1-hipo T2 periferi hiperintens, santrali hipointens 63x13 mm boyutlu kitle lezyonu görülmesi ve aldığımız BOS nümunesinde proteinin 2146mg/dl. olması bize Froin Sendromunu düşündürdü.Bizde tanımızı desteklemek amacıyla hastadan kranial ve spinal MRI istedik. Spinal anestezi için lomber ponksiyon yapılan ve BOS görünümünün anormal olduğu durumlarda BOS numuneleri biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarlarına gönderilmelidir.Elektif vakalar ileri tetkik ve tanı amacıyla incelenmelidir. Biz bu vakada da çok nadir görülen Froin Sendromunu tespit ettik.

Kaynaklar

1.Froin G. Inflammations méningées avec choramatique, fibrineuse et cytologique du liqude céphalo-ravhidien. Gazette des hopitaux, Paris 1903;76:1005-1006

2.Adams RD, Special techniques for neurologic diagnosis. In: Adams RD, Victor M editors. Principals of neurology. 4th edition New York: Mc Graw- Hill; 1989.p.10-52.