İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-54

EPİDURAL ANESTEZİDE %0,5 BUPİVAKAİN İLE % 0,5 LEVOBUPİVAKAİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.ALTAY 1


ŞANLIURFA BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Epidural anestezi; spinal sinirlerin duradan çıkıp intervertebral foramenlere uzanırken epidural aralıkta anestetize edilmesiyle meydana gelen bir tür bölgesel anestezi yöntemidir. Epidural anestezi tek başına veya genel anestezi ile kombine olarak boyun seviyesinin altındaki her türlü girişim için kullanılabilir. Bupivakain ve levobupivakain uzun etkili lokal anesteziklerdir. Bu çalışmada, epidural anestezi altında inguinal herni onarımı planlanan hastalarda %0,5 bupivakain ile %0,5 levobupivakainin oluşturduğu  hemodinamik parametreler, motor ve duyusal blok etki başlangıç ve süreleri ile ilave analjezik ihtiyaçlarının karşılaştırılmasını amaçladık.

Çalışmaya epidural anestezi altında inguinal herni onarımı planlanan 18-65 yaş arasındaki ASA I-II, 50 erkek hasta dahil edildi. Hastalar randomize edilerek Grup B (% 0.5 Bupivakain, n=25) ve Grup L (% 0.5 Levobupivakain, n=25) olarak iki gruba ayrıldı. Grup B hastalarına %0.5 bupivakain (15 ml, 75 mg) ve Grup L hastalarına %0.5 levobupivakain (15 ml, 75 mg) epidural kateter aracılığıyla uygulandı. Tüm hastaların hemodinamik parametreleri (kalp atım hızı, noninvaziv kan basıncı, oksijen satürasyonu) operasyon boyunca takip edildi. T10’a ulaşma zamanı, duyusal ve motor blok başlama ve süreleri, analjezi süreleri ile ilave analjezik ihtiyaçları kaydedildi.

İki grup arasında demografik veriler birbirleriyle benzerdi. Her iki grubun hemodinamik parametreleri, T10’a ulaşma zamanı, duyusal ve motor blok başlangıç ve süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Her iki grupta analjezi süreleri arasında istatistiksel olarak bir fark görülmedi. İlave analjezik ihtiyaçları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi.

Epidural anestezi tekniğinde, ideal anestezik ajandan istenen özellikler hızlı etki başlangıcı, allerjik reaksiyona neden olmaması, motor blok yapmaması, toksik doz sınırının yüksek olması, minimal hemodinamik etki ve uzun etki süresidir. Yaptığımız çalışmada her iki gruptada duyusal ve motor bloğun başlaması ve süresi, analjezi süreleri ile hastaların analjezik ihtiyaçları birbirine benzer bulunmuştur.  Epidural anestezi ile inguinal herni operasyonu yapılan hastalarda %0.5 bupivakain ile %0.5 levobupivakainin klinik etki ve güvenilirlik açısından benzer özelliklere sahip olduğu tespit edildi.