İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-57

ALT ABDOMEN CERRAHİSİ GEÇİREN HASTALARDA LORNOKSİKAM VE KETAMİN İNFÜZYONUNUN PREEMPTİF ANALJEZİ ÜZERİNE ETKİSİ

F.KARAKUŞ 1, D.CEYHAN 1, Ö.ACAR 1, S.GÜLEÇ 1


ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Postoperatif ağrı, akut ağrının bir formudur. Tedavi edilmeyen akut ağrı kronik ağrıya dönüşebilir. Postoperatif ağrı tedavisinde, oluşan ağrıyı tedavi etmeye çalışmak yanında , oluşacağını bildiğimiz ağrının önceden önlenmeye çalışılması ‘preemptif analjezi’dir. Preemptif analjezi periferik ve santral sensitizasyonun önlenmesi ile mümkün olabilir. Çalışmamızda alt abdomen cerrahisi uygulanan hastalarda lornoksikam ve ketamin infüzyonunun preemptif analjezi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.

Çalışmaya 18-60 yaş arası, genel anestezi altında histerektomi operasyonu geçiren 40 hasta, rastgele iki gruba ayrılarak dahil edildi. Grup 1’e operasyondan 30 dakika önce 8mg lornoksikam, 100 ml serum fizyolojik (SF) içerisinde intravenöz (ıv) infüzyon ile verildi. Anestezi indüksiyonu sonrası 0.25 mg/kg ketamin bolus yapılıp ardından 0.05 mg/kg/sa olacak şekilde infüzyon başlandı ve cilt kapatılana kadar devam edildi. Grup 2’ye operasyondan 30 dakika önce 100ml SF  iv infüzyon verildi  ve anestezi indüksiyonunu takiben cilt insizyonundan 15 dakika sonra 8 mg lornoksikam 100 ml serum fizyolojik içerisinde ıv infüzyon ile verildi. 0.25 mg/kg ketamin bolus yapılıp ardından 0.05 mg/kg/sa olacak sekilde infüzyon açıldı ve cilt kapatıldıktan 20 dakika  sonra sonlandırıldı. Ekstübasyondan hemen önce 3 mg morfin yapıldı. Ameliyattan sonra her iki gruba da hasta kontrollü analjezi yöntemi ile morfin başlandı. Aldeto derlenme skorunun 9 olduğu dakika 0. Dakika kabul edilip 1,4,8,12 ve 24. saatlerde sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı, kalp atım hızı ve periferik oksijen saturasyonları, Ramsey Sedasyon Skoru, Vizüel Analog Skala (VAS), Verbal Rating Scala (VRS) , morfin tüketimi ve yan etkileri kaydedildi.

Değerlendirmeler sonucunda 1, 4, 8 ve 24. Saat VAS değerleri, 4 ve 8. Saat VRS değerleri ve morfin tüketimi, grup 1’de anlamlı olarak daha düşük saptanırken, diğer parametreler açısından fark bulunamadı.

Preoperatif dönemde başlanan lornoksikam ve ketamin infüzyonunun preemptif analjezik etkisinin olduğu kanaatine varıldı.