TORAKOLOMBER ENSTRÜMANTASYONLU PREEKLAMPTİK GEBEDE ANESTEZİ DENEYİMİMİZ
M.BABAYİĞİT
1, E.ÖZAYAR
1, H.GÜLEÇÖZ
1, F.BERÇİN
1, G.YILMAZ
1, Ş.ŞAHİN
1
KEÇİÖREN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
GİRİŞ
Vertebral cerrahi geçiren hastalarda rejyonel anestezi uygulamalarında zorluk ve/ veya başarısızlık yaşanabilmektedir.Anatomik lokalizasyon güçlüğü intervertebral aralık tespitini güçleştirmektedir.Cerrahi sonrası oluşan yapışıklıklar sebebi ile nöroaksiyel anestezi uygulamaları sonrasında tek taraflı, yamalı ve bazen de beklenmedik derecede yüksek yada düşük seviyeli anestezi gelişebilir.Biz de olgumuzda skolyoz nedeniyle torakolomber enstrümantasyon yapılan, preeklamptik ve tok olan acil sezeryan vakasındaki deneyimimizi sunmayı amaçladık.
OLGU
28 yaşında,13 yıl önce skolyoz nedeniyle opere edilmiş, primigravid hasta,32 haftalık gebelik,preeklampsi, fötal ditress nedeniyle acil sezeryane alındı. Hastanın açlık süresi 3 saat, mallampati 3, tiromental mesafesi 4 cm idi. Acil olarak operasyona alınan hasta EKG, O2 satürasyonu ve intraarteriyel kan basıncı monitorizasyonu uygulandı. TA: 186/121 mmHg ,Nb: 124 atım/dk, SpO2 : 92% idi. Hastanın tok olması ve zor entübasyon riski nedeniyle spinal anestezi planlandı.Anatomik referans noktalarının belirlenmesindeki zorluk nedeni ile L3-4 intervertebral aralık olduğu düşünülen mesafeden, steril koşullarda 25G Quincke tipi spinal iğne ile tek seferde intratekal alana ulaşıldı, serbest bos akışı görülüp 10 mg hiperbarik bupivakain uygulandı. Operasyon süresince nazal kanül ile 2 l/dk hızla O2 verildi. 5 . dakikada sadece sol alt ekstremitede L1 seviyesinde duyusal blok, bromage skalasına göre II motor blok olması nedeniyle yamalı anestezi oluştuğu düşünüldü,genel anesteziye geçildi. 3 mg/kg Propofol, 1 mg/kg rokuronyum ile anestezi indüksiyonunu takiben sellick manevrası yapılarak entübe edildi.Tansiyonun 192/121 mmHg ile 155/98 mmHg arasında seyretmesi üzerine gliserol trinitrat infüzyonu uygulandı. 1300 gr ağırlığında , apgar 5/7 olan kız bebek doğurtuldu. Sorunsuz ekstübe edilen hasta servise devredildi.
SONUÇ
Entübasyon güçlüğü düşünülen torakolomber enstrümantasyonlu ,acil , tok vakalarda rejyonel anestezi düşünülebilir. Ancak uygulama zorluğuyla beraber uygulama sonrası yamalı ve istenmeyen seviyelerde anestezi oluşabileceği akılda tutulmalıdır.
|