İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-64

SU ÇİÇEĞİ OLGUSUNDA REJYONEL ANESTEZİ UYGULAMASI

H.GÜLEÇÖZ 1, S.ALTINEL 1, E.ÖZAYAR 1, M.BABAYİĞİT 1, S.DEĞERLİ 1, Ş.ŞAHİN 1


KEÇİÖREN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 

GİRİŞ

Varisella zoster virus(VZV), herpes virus ailesinden bir DNA virüsüdür. Genellikle çocukluk çağında geçirilen, bulaşıcılığı yüksek, selim seyirli, kendini sınırlayan orta şiddetli bir hastalıktır. Virüs organizmaya solunum yolundan girer, deriye ve bazen akciğerlere yerleşir.

OLGU

22 yaşında erkek hasta, akut karın semptomlarıyla acil servise başvurdu. Genel cerrah tarafından akut karın tanısıyla operasyon kararı verildi. Preoperatif fizik muayenemizde; nabız:120 atım / dk,TA:90/55 mmHg, 38º C ateşle beraber vücutta yaygın kruplu ve makulopapüler  tarzda döküntüler ve prodüktif öksürük semptomları mevcuttu.Hastanın 10 gündür döküntülerinin  olduğu ve suçiçeği teşhisi konulduğu belirlendi. Mallampati 4 olan hastanın boyun eklemi ekstansiyona gelememekteydi ayrıca belirgin bilateral yaygın ralleri ve taşikardisi mevcuttu. Döküntüler özellikle sırt ve bel bölgesinde yoğun olmak üzere tüm vücutta yaygındı. Anamnezinde 5 yıldır romatoid artrit nedeniyle tedavi aldığı öğrenildi. Hastanın tok olması ve   entübasyon güçlüğünden  dolayı rejyonel anestezi planlandı.

Hasta operasyon masasına alınıp monitörize edildi, preoperatif parasetamol  uygulanan hastanın ateşi 36,7º C idi. L 4-5 aralığında döküntülerin olmadığı küçük çaplı bir alan tespit edilerek  26 G spinal iğne ile intratekal alana 15 mg hiperbarik bupivakain  verildi.Sensoryal blok seviyesi T8’ e ulaştığında insizyon başlatıldı.İntraoperatif vital bulguları stabil seyreden hasta postoperatif sorunsuz olarak servise gönderildi.

TARTIŞMA

Rejyonel anestezi suçiçeği gibi yaygın döküntüyle seyreden viral enfeksiyonlarda kullanılabilmektedir(1).Rejyonel anestezinin uygulanması sırasında virüsün santral sinir sistemine yayılarak, menenjit ve ensefalite yol açama riski vardır. Ancak bu riskin hastalığın aktif dönemi olan veziküler döküntü döneminde olduğu gösterilmiştir. Bizim olgumuzda mallampatinin 4 olması ve romatoit artritten dolayı baş ekstansiyonun kısıtlı olması nedeniyle genel anestezi yerine rejyonel anestezi düşünüldü. Hastamızın döküntülerinin krup tarzı olması ve lezyonların olmadığı alandan spinal anestezi uygulanmasıyla komplikasyon yaşanmadı.