İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-68

POSTOPERATİF ANALJEZİ’DE LEVOBUPİVAKAİN: REKTUS KILIF BLOĞU İLE EPİDURAL ANALJEZİ’NİN KARŞILAŞTIRILMASI

C.TİRYAKİ 1, V.TAŞPINAR 2, N.GÖĞÜŞ 2, S.AKBULUT 3, S.YILDIZ 4, G.ERK 5


ANKARA NUMUNE EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI 1
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2
GÖLBAŞI HASVAK DEVLET HASTANESİ 3
KOCAELİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 4
ÖZEL AKAY HASTANESİ 5

İdeal bir postoperatif analjezi yöntemi yoktur. Her yöntemin özellikleri ve etkili olduğu bölgeler farklıdır. Lokal anesteziklerin yara yerine perfüzyonu postoperatif analjezik ihtiyacını azaltarak, postoperatif ağrı skorlarında azalmayla sonuçlanabilir. Bu çalışmanın amacı orta hat cerrahi kesi ile major abdominal cerrahi işlem yapılan hastalarda, postoperatif dönemde levobupivakain’in rektus kası kılıfına bir kateter yardımıyla infizyonunu epidural kateterden infüzyonu ile kıyaslamak ve postoperatif ağrı ile analjezik ihtiyacı üzerine etkilerini karşılaştırmaktır.

Çalışmamız, Etik Kurul ve Bilgilendirilmiş Hasta Onamları alınan, 18-70 yaş arası, ASA (American Society of Anesthesiologist) I-III, orta hat laparotomi yapılacak 33 hastada yapıldı. Nörolojik veya nöromüsküler hastalık, infeksiyon, ilaçlara hipersensitivite, psikiyatrik rahatsızlık, bronşial astım, gastrik ülser ve koliti bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalara preoperatif dönemde Visual Analog Skala (VAS) anlatıldı. Standart anestezi protokolü altında orta hat kesi ile major abdominal cerrahi yapılan hastalara postoperatif analjezi yöntemi olarak; Grup I’de (n=16) epidural kateter, Grup II’de (n=17) bilateral rektus kılıf bloğu uygulandı. Her iki gruba da ilk dozu operasyon sonlanmadan önce olmak üzere, günde iki defa Diklofenak sodyum 75 mg IM yapıldı. Postoperatif 48 saatlik süreçte VAS skoru 4’ün üzerinde olan hastalara 1 mg/ kg meperidin IM yapıldı. Hemodinamik parametreler, yan etkiler ve ağrı skorları operasyon bitiminden sonra 0., 1., 8., 16., 24., 32., 40. ve 48. saatlerde takip edildi. Hastanede kalış süresi kaydedildi, hasta memnuniyeti sorgulandı. Verilerin analizinde SPSS-11.5 paket programı kullanıldı(p<0.05 anlamlı).

Gruplar arasında demografik veriler, hemodinamik parametreler ve yan etkiler açısından farklılık yoktu. VAS değerleri ile insizyon uzunluğu arasında korelasyon vardı (r=0.349; p=0.047). Grup II’de VAS değerleri tüm zaman dilimlerinde daha düşük olmasına rağmen, sadece 1. saat VAS değerleri istatistiki anlamlıydı (p=0.041). Grup II’de ek analjezik gereksinim sayısı daha az (p=0.001) ve hastanede kalış süresi daha kısaydı (p=0.014). Grup II’de hasta memnuniyeti daha yüksekti.

Major abdominal cerrahilerde bilateral rektus kılıf bloğu epidural analjezi ile kıyaslandığında daha etkilidir.