İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-73

ORTA ETKİLİ KAS GEVŞETİCİLERİNE BAĞLI REZİDÜEL KÜRARİZASYON İNSİDANSI VE BUNA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

MN.KAAN 1, İ.KURT 1, F.GÜRSOY 1, Ö.KOCATÜRK 2, H.ÇİÇEK 3


ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1
BARTIN DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 2
KORKUTELİ DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 3

Postoperatif rezidüel kürarizasyon (PRK) derlenme ünitelerinde görülen ciddi bir problemdir. Biz genel anestezi uygulamalarımızda yaygın olarak kullanılan orta etkili kas gevşeticilere bağlı PRK insidansını ve buna etki eden risk faktörlerini araştırmayı amaçladık.

Orta etkili kas gevşetici (vekuronyum, rokuronyum, atrakuryum) kullanılarak ameliyat olmuş, ASA I-II olan, 18-70 yaş arası, 208 hasta çalışmaya alındı. Rezidüel kürarizasyonu değerlendirmek için hastalar derlenme odasına geldiklerinde (erken dönem) ve 30 dakika sonra (geç dönem) dörtlü sinir uyarısına olan kas yanıtı (TOF) ölçüldü ve PRK için eşik değer olarak TOF<0.9 alındı. PRK’nu riskini etkileyebilecek faktörler olarak: “yaş”, “anestezi süresi”, “antidot kullanımı”, “idamede kullanılan kas gevşetici ek doz sayısı”, “kas gevşetici cinsi” ve “timpanik ısı” belirlendi. Erken ve geç derlenme döneminde PRK riskini arttıran faktörleri araştırmak için lojistik regresyon analizi yapıldı. 

Orta etkili kas gevşetici kullanılan hastaların % 10,6’sında erken derlenme döneminde, % 2.9’unda ise geç derlenme döneminde PRK olduğu bulundu. Erken dönemde anestezi süresinin kısa olması (Odd’s ratio 0,363, %95 CI 0,146 – 0,898), kas gevşetici ek doz sayısının artması (Odd’s ratio 2,762, %95 CI 1,420 – 5,373)ve antidot kullanılmamasının (Odd’s ratio 0,311 , %95 CI 0,104 – 0,932) PRK’u arttırırken; geç derlenme döneminde ise kas gevşeticinin tekrarlanan dozlarda kullanımının PRK riskini arttırdığı bulundu (Odd’s ratio 4,241, % 95 CI 1,378 – 13,054).

Orta etkili kas gevşetici kullanılan hastalarda; anestezi süresi kısa, antidot kullanılmamış ve kas gevşetici tekrarlanan dozlarda kullanılmışsa PRK riskinin özellikle erken derlenme döneminde belirgin olarak arttığı gözlendi. PRK riskini azaltmak için nöromusküler monitorizasyona göre kas gevşetici kullanılmasının ve rutin olarak antidot yapılmasının, PRK ve buna bağlı postoperatif solunumsal komplikasyonları azaltabileceği düşünüldü.