TİMEKTOMİ YAPILAN MYASTENİA GRAVİSLİ HASTADA SUGAMMADEKS KULLANIMI: OLGU SUNUMU
N.SALMAN
1, B.DURUKAN
1, H.YAMALI
1, FT.SERTER
1, Hİ.UCAR
1, G.ÖZÇELİK
1, A.GÜRBÜZ
1, C.YORGANCIOĞLU
1
MEDICANA INTERNATIONAL ANKARA HASTANESİ 1
Giriş
Myastenia gravis; nöromuskuler transferi etkileyen otoimmun ve nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta asetilkolin reseptörlerine karşı oluşan antikorlar nedeniyle nöromuskuler blokörlere verilen cevapta değişiklikler oluşur. Klinik olarak; tekrarlamakla artan, ancak dinlenmekle kısmen düzelen yorgunluk karakterizedir.
Myastenia gravisli hastalarda rejyonel veya lokal anestezik yöntemler tercih edilmelidir. Ancak bu hastalarda kas gevşekliği gerektiren cerrahilerde nondepolarizan nöromuskuler blokör ilaçlar kullanılması tercih edilse bile, bu ilaçlara verilecek cevap değişkenlik göstereceği için titrasyon önem kazanır.
Sugammedeks -modifiye µ-siklodekstrin- nöromuskuler blokörleri enkapsüle ederek norömuskuler ilaçların etkisini tersine çevirerek etki gösteren bir ilaçtır.
0lgumuzda amacımız; myastenia gravisli hastada timektomi ameliyatı sonrası rokuronyuma bağlı kas blokajının sugammadeksle hızla geri dönmesini sağlayarak erken ekstübasyon ve derlenme sağladığımız deneyimimizi paylaşmaktır.
Olgu
29 yaşında, 100 kilo ve 168 cm boyunda erkek hasta; 2 yıl önce göz kapaklarında düşüklük semptomuyla hastaneye başvurmuş ve myastenia gravis tanısı almıştır. 3x60 mg pridostigmin bromür tedavisi başlanan hastaya daha sonra nörolog tarafından timektomi ameliyatı önerilmiştir.
Elektif timektomi planlanan hastamız premedike edilmeden ameliyathaneye alınmış ve elektrokardiyografi, oksijen saturasyonu ve noninvaziv kan basıncı monitorizasyonu yapılmıştır. Anestezi indüksiyonunda 2 mg.kg-1 propofol, 0.1 mg.kg-1 fentanil ve 0.5 mg.kg-1 rokuronyum uygulanmış ve anestezi idamesi ise % 50 oksijenle % 50 hava ve 5 mg.kg-1.sa-1 propofol, 0.5 µg . kg-1. dk-1 remifentanil infüzyonuyla sağlanmıştır. Hemodinamik açıdan stabil olan hastanın operasyonu 150 dk sürmüştür. Operasyon süresince toplam olarak 70 mg rokuronyum kullanılmıştır. Ameliyat bitiminde hastaya 2 mg.kg-1 sugammadeks verildikten sonra spontan solunumu 12. dakikada gelmiş ve 17. dakikada kas gücü preoperatif düzeye gelen hasta ekstübe edilip yoğun bakıma alınmıştır. Yoğun bakımda 1 gün serviste 2 gün takip edilen hasta iyileşerek komplikasyonsuz olarak taburcu edilmiştir.
Sonuç
Nöromuskuler blokör kullanımı gerektiren myastenia gravisli hastalarda rokukonyuma bağlı blokajın geri çevrilmesinde sugammadeks kullanımı tecih edilebilir. Böylece gecikmiş ekstübasyon ve derlenme önlenerek; hastaların hastanede kalış süresi azaltılabilir.
|