İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-75

POSTOPERATİF HİPOTERMİK KARDİYOPULMONER BYPAS SONRASI GELİŞEN MALİGN HİPERTERMİ: OLGU SUNUMU

N.SALMAN 1, B.DURUKAN 1, H.YAMALI 1, FT.SERTER 1, Hİ.UÇAR 1, G.ÖZÇELİK 1, A.ÖZYÜKSEL 1, C.YORGANCIOĞLU 1


MEDICANA INTERNATIONAL ANKARA HASTANESİ 1

Giriş

Malign hipertermi nadir görülen iskelet kasının hipermetabolik genetik hastalığıdır. Depolarizan kas gevşeticiler ve inhaler anestezikler sonrası görülen fatal bir durumdur. Klasik semptomları hemodinamik instabilite, asidoz, rigor ve hipertermidir. Ancak koroner arter bypas  greftleme (KABG) sonrası semptomlar gizlenerek; malign hipertermi  tanı ve tedavisinde geç kalınabilmektedir.

Biz de olgu sunumumuzda hipotermik kardiyopulmoner bypastan 10 saat sonrası yoğun bakımda malign hipertermi gelişen vakamızı tartışmaya çalıştık.

Olgu Sunumu

             59 yaşında, ASA II, 89.5 kilo ve 172 cm boyu olan kadın hastaya elektif KABG ameliyatı planlandı. Hipertansiyon ve diyabeti olan hastamız; kolesistektomi (22 yıl önce), hemoroidektomi (20 yıl önce) ve apendektomi (30 yıl önce) ameliyatları olmuş ve ailesinde de cerrahi yada anestezi ile ilgili herhangibir sorunla karşılaşılmadığı bildirilmiştir.

Hastamız elektrokardiyografi, radyal intraarteryal ve internal juguler ven kateteri, oksimetri, kapnografi, nazofarengeal ve rektal ısı ile monitorize edilmiştir. Anestezi indüksiyonu etomidat, vekuronyum, fentanyl ile verilmiş ve anestezi idamesinde  % 50 oksijenle % 50 hava, 5 mg.kg-1.sa-1  propofol ve  0,5 µg . kg-1. dk-1 remifentanil infüzyonuyla sağlanmıştır. Hastamıza bypasta hafif hipotermi (32-34 °C) yapılmış ve intraoperatif olarak hastamız stabil seyretmiştir. Bypas sonrası ısıtılan hastamıza  dopamin ve adrenalin infüzyonu başlanılmıştır. Postoperatif 10. saatte ısısı 39 ºC olan, asidozu oluşan hastamızın  hemodinamik instabilitesi artmış ve bu nedenle intraartik balon takılmıştır. Hastamız postoperatif 3. gün resustasyona cevap vermeyerek eksitus olmuştur.

Tartışma

            Literatürde hipotermik kardiyopulmoner bypas sonrası 24 malign hipertermi vakası bulunmaktadır. Bu vakalarda da klasik malign hipertermi sebepleri olan volatil anestezik ve depolarizan kas gevşetici kullanımı bulunmamaktadır. Malign hipertermiyi tetikleyen diğer faktörler olan yeniden ısıtma ve katekolamin kullanımı hipotermik kardiyopulmoner bypas önem kazanmakta ve özellikle postoperatif ilk 48 saat bu hastaların yakın takibi gerekmektedir. Bizim hastamızdaki gibi, daha önce genel anestezi alınması da bu klinik tabloyu düşünmemize engel olmamalı, her hastada malign hiperterminin gelişebileceğini unutmamalıyız.