İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-76

SANTRAL VENÖZ KATETERİN MALPOZİSYONU: OLGU SUNUMU

N.SALMAN 1, H.YAMALI 1, B.DURUKAN 1, FT.SERTER 1, Hİ.UÇAR 1, G.ÖZÇELİK 1, D.KOÇHAN 1, C.YORGANCIOĞLU 1


MEDICANA INTERNATIONAL ANKARA HASTANESİ 1

Giriş

Santral venöz kateter yoğun bakım ve ameliyatlarda sıklıkla kullanılan invaziv bir yöntemdir. Santral venöz kateterin yerleştirilmesinde anatomik yapıya, malzemenin kalitesine, kanülasyon yapan kişinin tecrübesine bağlı olarak %15 komplikasyon görülmektedir. Bu komplikasyonlar arasında arteryal yaralanma, pnömotoraks, sinir yaralanması, kapak ve  pulmoner arter travması, tromboz, enfeksiyon, malpozisyon sayılabilir.

Biz bu olgumuzda; internal juguler kateterizasyon sonrası kateterin kendi üzerinde katlanmasını yani santral venöz kateterin malpozisyonunu tartışmak istedik.

Olgu Sunumu

             54 yaşında, ASA III, 79 kilo ve 178 cm boyu olan erkek hastaya acil koroner arter bypas greftleme ameliyatı planlandı. Ameliyata hazırlanan hasta serviste kardiyak arrest olunca resustasyon yapılmış ve Seldinger yöntemiyle internal juguler ven  kateterizasyonu acil koşullarda yapılmıştır. Ameliyata alınan hastanın anestezi indüksiyonu etomidat 0,2 mg. kg-1 , vekuronyum 0,1 mg. kg-1, fentanyl 0,1 µg. kg-1 ile verilmiş ve anestezi idamesi  isofloran, % 50 oksijenle % 50 hava ve  0,5 µg . kg-1. dk-1 remifentanil infüzyonuyla sağlanmıştır. Koroner arter bypas greftleme ameliyatı yapılan hasta daha sonra yoğun bakıma alınmış ve burda çekilen arka-ön akciğer grafisinde internal juguler kateterin kendi üzerinde katlandığı tespit edilmiştir. Herhangibir komplikasyona yol açmayan kateter çekilip yerine yenisi yerleştirilmiştir.

Tartışma

            Literatürde internal juguler kateterin malpozisyonuna bağlı komplikasyonlar nadir görülse de kendi üzerinde katlanarak düğüm olduğu nadir olgular bile bulunmaktadır. Bu yüzden santral venöz kateterizasyonda Seldinger yöntemi yerine ultrasonografi eşliğinde yapılması bu işleme bağlı komplikasyonları azaltacağı inancındayız.