İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-79

LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE İNTRAPERİTONEAL VE İNSİZYONEL LOKAL ANESTEZİK UYGULAMASININ POSTOPERATİF AĞRI ÜZERİNE ETKİSİ

A.UZUNKÖY 1, N.ALTAY 2, Ş.DÖLALAN 3


HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI 1
ŞANLIURFA BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
ŞANLIURFA BALIKLIGÖL DEVLET HASTANESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 3

Laparoskopik kolesistektomi sonrası, erken postoperatif dönemde hastaların bir kısmında ciddi karın ağrısı olmakta ve güçlü bir analjeziye ihtiyaç duyulmaktadır. Postoperatif ağrının kontrol altına alınması, hastanın ameliyat sonrası konforunu sağlamanın yanında ağrının solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, gastrointestinal sistem ve iskelet-kas sistemindeki olumsuz etkilerini de önleme gereksiniminden kaynaklanmaktadır. Çalışmamızda intraperitoneal ve trokar bölgelerine iki lokal anestezik olan bupivakain ve levobupivakain uygulamasının erken postoperatif dönemde postoperatif ağrı üzerine etkisini araştırdık.

Çalışmaya, elektif laparoskopik kolesistektomi planlanan, 18-65 yaş arası, ASA I-II grubu 75 olgu dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Grup P (plasebo-kontrol grubu, n=25), cerrahi işlemin sonunda 100 ml SF'in 80 ml'si sırasıyla safra kesesi yatağına, sağ ve sol subdiyafragmatik alanlara ve viseral periton yüzeyine olacak şekilde püskürtüldükten sonra, 20 ml'si ise port giriş yerleri etrafına 5'er ml olacak şekilde infiltre edildi. Grup B (bupivakain grubu, n=25) cerrahi işlemin sonunda bupivakain (Marcain 10 mg/ml 20 ml, 80 ml SF ile sulandırılarak toplam 100 ml solüsyon), Grup L (levobupivakain grubu) cerrahi işlemin sonunda levobupivakain (Chirocaine 5mg/ml 20ml, 80 ml SF ile sulandırılarak toplam 100 ml solüsyon) sırasıyla belirtilen yerlere uygulandı. Hastaların postoperatif  istirahatte ve öksürürken VAS değerleri kaydedildi.

Hastalar postoperatif dönemde VAS ağrı skorlaması ile değerlendirildiğinde en yüksek ağrı skorları kontrol grubunda, en düşük ağrı skorları lokal anestezik gruplarında elde edildi. Gruplar arası analjezik ihtiyaçları bakıldığında kontrol grubu ile lokal anestezik verilen gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu.

Laparoskopik kolesistektomi sonrası görülen postoperatif ağrı çoğunlukla cerrahi girişime ve karın içinde çözünmüş CO2 gazının diyafragmayı irrite etmesine bağlı olarak gelişen viseral orijinli ağrıdır. Postoperatif ağrı tedavisinde amaç hastanın rahatsızlığını en aza indirme veya ortadan kaldırma, derlenmeyi kolaylaştırma, yan etkilerden kaçınma veya etkili biçimde önleme ve tedavisi ekonomik olarak uygun olmalıdır. Çalışmamızda, intraperitoneal ve insizyonel olarak lokal anestezik uygulaması ile postoperatif dönemde ağrının azaldığını tespit ettik.