İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-81

MULTİPL SKLEROZ VE ANESTEZİ

T.GÜRSU 1, R.FİDAN 1, S.BAĞDADİ 1, H.AYERDEN 1


KARTAL YAVUZ SELİM DEVLET HASTANESİ 1

 


GİRİŞ:


Multipl Skleroz (MS) demiyelinizasyon, sklerotik plak oluşumu ve merkezi sinir sisteminde inflamasyonu ile karakterize kronik, otoimmün bir hastalıktır(1). Mosyonel travma, hamilelik, cerrahi ve anestezi stresi hastalığın alevlenmesine neden olabilir. MS genellikle görme ve diğer duyularla ilgili ani ortaya çıkan semptomlarla, kısmi veya tam paralizilerle kendini gösterir. Enfeksiyon, yorgunluk, ve stres özellikle de cerrahi stres belirtilerde artmaya yol açar(2). Bu olgu, sunumunda femur fraktürü redüksiyonu için opere edilen MS'li bir olgudaki genel anestezi yaklaşımımızı sunmayı amaçladık.


OLGU:


Beş yıldır MS tanısı ile takip edilen 29 yaşında bayan hasta operasyona alındı. Preoperatif muayenesinde ve rutin laboratuvar incelemelerinde özellik saptanmadı. Premedikasyon amacıyla midazolam i.v 3 mgr uygulanarak ameliyathaneye alınan olguya noninvazif kan basıncı, EKG, pulse oksimetre ve ısı monitörizasyonu uygulandı.

Anestezi indüksiyonunda fentanil 1 mcg/kg, propofol 2,0 mg/kg ve vekuronyum 0,1 mg/kg uygulanarak sorunsuz bir entübasyon gerçekleştirildi. Anestezi idamesinde %1-2 sevofluran ve %50 O2-N2O karışımı ile sağlandı. Olguya 1 mg/kg metil prednizalon ve 50 mg ranitidin i.v. verildi. Doksan dakika süren ameliyat süresince 36,8°C düzeyinde seyreden vücut ısısı değeri, vital bulguları stabil seyretti. Operasyon sonunda sugamadeks(BRIDION®.) 4 mg/kg ile dekürarize edilerek ekstübe edilen hasta, derlenme odasında gözlenerek sorunsuz şekilde ilgili servisine gönderildi.


TARTIŞMA:


MS'lu olgularda cerrahi stres ve anestezikler, özellikle akut dönemde belirtileri şiddetlendirir. Bu nedenle alevlenme dönemlerinde elektif cerrahi uygulanmamalıdır.

Genel anestezi pratiğinde kullanılan inhalasyon ajanları MS olgularında güvenli olduğu bildirilmiştir(3).

Nörolojik defisitleri ve kas atrofisi olan ağır MS olgularında hiperkalemik yanıta neden olabileceğinden süksinilkolin kullanılmamalıdır. Nondepolarizan kas gevşeticilere karşı değişken yanıtlar saptanmamıştır.

Antikolinerjik ilaçların kullanılması ısı artışına neden olabilir. Bu nedenle operasyon süresince vücut ısısı monitörize edilmelidir. Anestezi öncesi iyi bir premedikasyon, derin bir anestezi uygulaması ve postoperatif ağrı kontrolü oldukça önemlidir(3). MS hastalarında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de vücut sıcaklığının stabil bir şekilde muhafaza edilmesidir.

Solunum kaslarındaki yetersizlik sonucu olgular postoperatif dönemde mekanik ventilasyona gereksinim duyabilirler.

SONUÇ:

Genel anestezi uygulamasında etkin bir premedikasyon, yeterli sıvı idamesi ve vücut ısı monitorizasyonu ile hastalığa bağlı yeni atakların oluşma riskinin en aza indirileceği kanısına varılmıştır.


KAYNAKLAR:

  1. Masui.2003,52:521-3.

  2. J Clin Anesthesia 1995,7: 558-63.

  3. Medic Clin North Am. 2003, 87 : 867-97.