SERVİKO-OKSİPİTAL FİKSATÖRLÜ ÖN KOL YARALANMASI OLAN HASTADA UYANIK FİBEROBTİK ENTÜBASYON
A.AKKAYA
1, İ.YILDIZ
1, A.DEMİRHAN
1, ÜY.TEKELİOĞLU
1, H.KOÇOĞLU
1
A.İ.B.Ü. TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD. 1
Giriş: Serviko-oksipital fiksasyon akut instabil odontoid kırıkların cerrahi tedavi yaklaşımlarından bir tanesidir. Serviko-oksipital fiksatörlü hastaların anestezisi zordur, çünkü başın rotasyon ve fleksiyon kaybına bağlı olarak hem ventilasyon hem de entübasyon güçdür.
Amaç: Bu olguda uyanık fiberoptik bronkoskopi (FOB) ile yapılan entübasyon ve genel anestezi deneyimi sunulmuştur.
Olgu: 23 yaşında serviko-oksipital fiksatörü olan hastaya sağ ön kol arter, sinir ve tendon yaralanması nedeniyle operasyon planlandı. Zor entübasyon kriteri olarak mallampati grade 4 ölçüldü, tiromental mesafesi 5 cm, ağız açıklığı grade II, sternomental mesafesi 10 cm ve başta rotasyon kaybı tespit edildi. Boyun tüm yönlerde sabit ve hareketsizdi.Rutin monitorizasyon ve premedikasyon sonrası vazokonstriksiyon ve topikal anestezi amacıyla Lidokain % 10 sprey uygun burun deliğine ve hipofarekse 2 puff püskürtüldü. Hiyoid kemik kornusunun 1 cm altına lokal anestezik infiltrasyonu ile Süperior laringeal sinir blokajı yapıldı. Dil spatüla ile laterale doğru çekilerek glossofarengeal sinirin lingual ve farengeal dalları bloke edildi. Epiglot altındaki havayolunun anestezisini sağlamak için transtrakeal blok yapıldı. Lokal anestezi sağlandıktan sonra % 100 O2 ile 5 lt/dk preoksijenize edilen olgu uyanık olarak FOB ile entübe edildi. Gerekli kas gevşemesi sağlanan olguya mirocerrahi ile 5 saatde 8 tendon, 1 arter ve 1 sinir onarımı yapıldı. Ekstübasyon kriterleri sağlanınca olgu ekstübe edildi.
Tartışma: Bilinen havayolu açıklığı sağlanmasında güçlük olan hastaların farklı sebeplerle operasyon ihtimali, bu hastaların anestezisini de önemli kılmaktadır. Rejyonel anestezi, yeterli analjezi ve uygun cerrahi koşullar sağlandığı takdir de genel anesteziye oranla daha güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Ancak anestezi yöntemine karar verilirken periferik sinir blokajında kullanılan tekniğe, lokal anestezik toksisitesine ve sinir hasarına bağlı olarak komplikasyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu vakada da cerrahi ekip operasyon süresini 4 saatin üzerinde tanımlamıştır.Boyun haraketleri kısıtlı, direk laringoskopi ile entübe edilemeyen hastalarda en güvenilir yöntem FOB ile entübasyondur. Gerekli sinir blokajları yapıldıktan sonra uzman bir anesteziolog tarafından kısa sürede başarılabilir.
Sonuç: Serviko-oksipital fiksatörü olan ve boyun hareketleri ileri derecede kısıtlı olan hastalarda entübasyon ve ekstübasyon risk altındadır. . Bu tip hastalarda uyanık entübasyon tercih edilmelidir. Uyanık entübasyon içinde FOB ile entübasyonun güvenilir bir yöntem olduğu kanaatindeyiz.
Anahtar kelimeler: Serviko-oksipital fiksasyon, uyanık FOB, zor entübasyon, başta rotasyon kaybı
|