YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN ASİSTAN DOKTORLARIN VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN (VİP) ÖNLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
NF.DÖNMEZ
1, D.KANYILMAZ
1, HC.TİRYAKİ
1, S.YILMAZ
1, B.DİKMEN
1
SB ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), entübasyondan 48 saat sonra gelişen pnömoni olarak tanımlanabilir(1). Oluşturulan tüm rehberlere rağmen, yoğun bakım ünitelerinde VİP gelişimi hala önemli bir problemdir (2,3,4,5). Amaç, anestezi yoğun bakımlarında çalışan asistan doktorların VİP gelişimini önleme konusunda önerilmiş ve incelenmiş yöntemlere ilişkin bilgi birikimlerini değerlendirmektir.
20 soruluk bir anket hazırlanmış ve kullanılmıştır. Anket soruları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşülerek uygulanmış ve cevaplar kaydedilmiştir.
Veriler PASW Statistics 18.0 SPSS programında değerlendirilmiştir.
Doğru yanıtlar 100 üzerinden değerlendirilmiş ve katılımcıların aldıkları puan ortalaması 49.5± 13.2 olarak bulunmuştur. Katılımcıların çalışma yıllarına göre bilgi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. (p= 0.484)
Re-entübasyondan kaçınma VİP riskini azaltır (6). Katılımcıların %65.8’i entübasyonda orotrakeal yolun seçilmesi gerektiğini,% 50’ si ventilatör devresini, görünür kirlilik olmadıkça her yeni hastada değiştirmenin yeterli olduğunu, %77’si ısı ve nem değiştiricili nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini bilirken, bunların değiştirilme sıklığı ile ilgili soruda oran % 18.4’de kalmaktadır. % 76.3’ü önlük, eldiven ve maskenin birlikte kullanılması gerektiğini, %90.7’si her girişimden önce ve sonra el yıkanması gerektiğini ve %72.4’ü subglottik sekresyonlarının aspirasyonunun VİP riskini azalttığını bilmişlerdir. Kinetik yatakların kullanımının VİP riskini azalttığını % 38.2’si bilirken, %64.4’ü ise semi-rekümben pozisyon verilmesinin VİP riskini azalttığını bilmiştir. Proflaktik antibiyotik kullanımının VİP riskini değiştirmediğini katılımcılarımızın % 68.4’ü bilirken, orofaringeal kolonizasyonun günde en az bir kez ağız bakımı yapılarak engellenmesi gerektiğini % 86.8 katılımcı bilmektedir.
Önleyici tedbirlere uyulsa da yoğun bakımda kalış ve entübasyon süresi uzadıkça VİP gelişme riski de artmaktadır (7). Katılımcılarımız bu konuyla ilgili sorulara ( 18-19. sorular) sırasıyla; % 68.4 ve % 57.8 oranında doğru yanıt vermişlerdir.
Sonuç olarak, Anestezi ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi alan asistan doktorların VİP gelişimini önlemede yeterli bilgi düzeyine sahip olmadıkları görülmüştür. Mortalite, morbidite ve maliyet artışı açısından değerlendirildiğinde, bu enfeksiyonun etkilerinin en aza indirilebilmesi için, multidisipliner eğitim programları düzenlenmelidir. Rehberlere girmiş koruyucu önlemler, klinik pratikte de uygulanarak VİP hızı düşürülmeye çalışılmalıdır.
|