İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-92

LOMBER SABİTLEME AMELİYATLARINDA AMELİYAT ÖNCESİ PHYBACK TEDAVİSİNİN AMELİYAT SONRASI ANALJEZİYE ETKİSİ

S.AYDOĞAN 1, O.ÖZLÜ 1, U.ER 2


DIŞKAPI EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ,ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
DIŞKAPI EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ,NÖROŞİRURJİ KLİNİĞİ 2

LSS nedeniyle sabitleme ameliyatı yapılacak hastalarda preemptif Phyback tedavinin ameliyat sonrası ağrıya etkisinin araştırılması.

Çalışmaya lomber sabitleme ameliyatı planlanan 40 hasta alındı. Hastalar randomize olarak 2 gruba bölündü. HKA uygulanacak grup “Grup K”, ameliyat öncesi Phyback terapi uygulanacak grup “Grup P” olarak adlandırıldı. Grup P’ye Phyback cihazı ile ameliyat öncesi 20-30 dakikalık 5 gün pyhback terapi uygulandı. Phyback tedavi lomber kontrakturan, antiflojistik, lomber radikülit, mikro dolaşım aktivasyonu, lomber analjezik tedavilerini içerdi.

Cilt kapatılırken HKA cihazı bağlandı, 50 mg tramadol verildi. Ameliyat sonrası 1., 2., 4., 6., 12., 24. saatlerde VAS ve VRS kullanılarak ağrı düzeyleri takip edildi. VAS > 4 veya VRS > 2 ise ek olarak 75 mg diklofenak sodyum verildi. Ek analjezik zamanı ve doz kaydedildi. 24 saat sonunda toplam analjezik tüketimleri, bolus doz talep etme ve bolus doz sayıları kaydedildi. Hasta memnuniyeti ameliyat sonrası 24. saatte GAHTS ile değerlendirildi.

Hastaların demografik özellikleri benzerdi (p>0.05). 1.ve 2. saat VAS ve VRS skorlarında gruplar arasında bir farkın olmadığı (p>0.05) fakat 4., 6., 12. ve 24. saatlerde Grup P de VAS ve VRS skorlarının daha düşük olduğu görüldü (p<0.05). 24 saat sonunda verilen bolus infüzyon sayısı Grup P’de daha az olmuştur (p<0.05). Bolus infüzyon talebi Grup P’de az bulunmuştur (p<0.05). Grup K’da ameliyat sonrası 24 saat sonunda HKA cihazı ile analjezik tüketim miktarı Grup P’ye göre fazla bulunmuştur (p<0.05). Hasta memnuniyeti açısından Grup P lehine fark çıkmıştır (p<0.05). Hastalar arasında yan etki açısından bir fark görülmemiştir (p>0.05).

Bu çalışmada Phyback tedavinin hastaların ameliyat sonrası opioid ve ek analjezik gereksinimini azalttığı ve hasta memnuniyetini artırdığı gözlemlendi. Preemptif Phyback tedavinin hastaların ameliyat öncesi ağrı düzeylerini ve hastalardaki endişeyi azaltabileceği görüşüne varıldı.