LAPAROSKOPIK KESE AMELIYATLARINDA GÖZ IÇI BASINÇ DEĞIŞIKLIKLERI
Ü.ÇELİK
1, M.KAHRAMAN
1, B.KARSLI
1, A.ARSLANONUK
2
ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HAS 1 ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HAST 2
Laparoskopik cerrahi, intraperitoneal basınç artışı; intraokuler basıncın artması ve birçok fizyolojik değişikliklerle ilişkilidir. Laparoskopik kolesistektomide kesi yerinin küçük olması; postoperatif ağrı azlığına ve erken mobilizasyona neden olmaktadır(1,2).
Çalışmaya laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 32 elektif olgu dahil edildi.. Grup I’deki hastalar (18 hasta) 5-7mg/kg tiyopental ,1-2 mikrog/kg fentanil ve 0,6mg/kg rokuronyum bromide ile entübe edilerek idamede desflurane %5-6+N2O %50 + O2 %50 kullanıldı.Grup 2’deki hastalar (15 hasta) 1,5-2 mg/kg propofol,1-2 mikrog/kg fentanil ve 0,6 mg/kg rokuronyum bromide ile entübe edilip 5-10 mg/kg/h propofol infüzyonu ve fentanil bolusuyla anestezi idamesi sağlandı. Entübasyondan sonra ve ekstübasyondan hemen önce intraoküler göz içi basınçları Schioetz tonometresiyle ölçüldü.Periton içine CO2 verilmesinin 5.dakikasndan, CO2 boşaltılmasından sonra ve baş yukarı pozisyonu verilmesini takiben 5.,10. ve 20.dakikalarda hemodinamik paremetreler,SpO2,end tidal CO2 basıncı ve intraoküler göz içi basınçları kaydedildi.İstatistiksel değerlendirilme Wilcoxon Signed Ranks testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak yapıldı.
Grup içi göz içi basnç ölçümleri değerlendirildiğinde; her iki grupta başlangıç değerlerine göre, ters-trandelenburg pozisyonunun 5. ve 20. dakikasında anlamlı olarak yüksekti ( p<0,05 ). Benzer şekilde periton içine CO2 verilmesinin 5. dakikasında ölçülen göz içi basınç değerleri de, her iki gruptaki hastalarda yüksek bulundu (p<0,05).
Hany A ve ark. propofol ve isofluran anestezisi alanlarda indüksiyonda intraokuler basıncın propofol grubunda daha çok azaldığını; pnömoperitonyum sonrası ise IOP’ın isofluran grubunda daha çok arttığını saptamışlardır. Her iki grup, göz içi basınç ölçümleri yönünden karşılaştırıldığında; propofol grubunda ters-trandelenburg pozisyonunun 5.dakikasındaki göz içi basınçları desfluran grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p<0,05) . Çalışmamızda baş-yukarı pozisyonda yapılan laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında, propofol ve desfluranın göz içi basıncı değişikliklerine belirgin bir etkisinin olmadığını bulduk.
LİTERATÜRLER:
1-Joris JL,Noirot DP, Legrant MJ et all.Hemodynamic changes during laparoscopic
Cholecystectomy.
Anest Analg 1993;76:1067-71
2-Hvidberg A,Kessing SV, Fernandez A.Effect of changes in PaO2 and body positions on
İntraocular pressure during general anesthesia.
Acta Ophtalmol 1981;59:465-75
|