DELİ BAL ZEHİRLENMESİ; OLGU SUNUMU
N.ÇEKMEN
1, S.AÇIKSÖZ
1, Ö.ERDEMLİ
1, H.SERDAROĞLU
2
ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1 GÜVEN HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2
ÖZET
Giriş:Rhododendron familyası bitkileriyle beslenen arıların ürettiği ve içerisinde grayanotoksin bulunduran bal, ülkemizde deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinir. Bu balın yenilmesi sonrasında doza bağımlı olarak insanlarda hafif sindirim sistemi irritasyon bulgularından, yaşamı tehdit edebilen bradiaritmiler, hipotansiyon ve santral sinir sistemi etkilenimine kadar birçok semptoma sebep olabilir. Hastanemize Karadeniz balı yedikten sonra tipik zehirlenme bulguları ile başvuran bir hastayı literatür eşliğinde sunmayı amaçladık.
Olgu:Öncesine ait herhangi bir kalp hastalığı olmayan 40 yaşında erkek hasta baş dönmesi, fenalık hissi, bulantı ve senkop yakınmaları ile kliniğimize başvurdu ve hastanın başvurmadan 2 saat önce Karadeniz balı yediği öğrenildi. Hastanın yapılan fizik muayenesinde nabzı 49 atım/dk ve kan basıncı 60/40 mmHg olarak ölçüldü. Çekilen EKG’sinde sinüs bradikardisi saptandı ve 1 mg atropin intravenöz olarak uygulandıktan sonra tedaviye yanıt alındı. Hasta 48 saat sonra normal vital bulguları ve ritim ile taburcu edildi.
Tartışma ve sonuç: Deli bal zehirlenmesinin tanısını koyabilmek için detaylı öyküyü içeren bir klinik değerlendirme yapılması genellikle yeterlidir. Karadeniz balına bağlı zehirlenme vakaları nadir görülmekle beraber her zaman akılda tutulması gereken bir durumdur. Bu vakalar zamanında tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
|