İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-96

AKUT CO ZEHİRLENMESİ GELİŞEN BİR HASTADA ACİL HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ (OLGU SUNUMU)

N.ÇEKMEN 1, Ö.ERDEMLİ 1, H.SERDAROĞLU 1, S.AÇIKSÖZ 1


ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Giriş: CO, hemoglobindeki oksijenin yerine geçerek doku hipoksisi oluşturan, renksiz, kokusuz ve irritan olmayan bir gazdır. CO zehirlenmesinde ortaya çıkan klinik tablonun nedeni doku hipoksisidir. Makalemizde eksozdan çıkan gaza maruziyet sonucu Glaskowu 5, metabolik asidoz ve hipoksemi gelişen bir CO zehirlenmesinin tedavisini literatür ışığında sunmayı amaçladık.

 

Olgu: Eksozdan çıkan dumana maruziyetten yaklaşık üç saat sonra baş ağrısı, başdönmesi, ajitasyon, nefes darlığı ve şuur bulanıklığı yakınması ile acil servise getirilen 37 yaşındaki erkek hasta CO zehirlenmesi ön tanısıyla kabul edildi. Hiçbir sistemik sorunu olmayan hastanın başvuru sırasında hastanın genel durumu orta ve bilinci konfüze idi. Hastaya 10 L/dk nazal kanülle oksijen verildi. Hastanın ilk kranyal tomografisinde beyin ödemi dışında önemli bir bulgu saptanmadı. Beyin ödemine yönelik %20’lik mannitol tedavisi başlandı. Hasta yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Fizik incelemesinde tansiyonu 160/85 mmHg, nabız 149/dk, solunum sayısı 32 /dk ve ateş 36.5°C olarak ölçüldü. GKS:5, APACHE II skoru: 26 ve MODS skoru: 6 idi. Nazal o2 tedavisine rağmen alınan ilk AKG’sinde metabolik asidoz ve hipoksemi mevcuttu. COHb düzeyi %55.2 ve EKG’sinde anteriyor duvarda ST segment depresyonu mevcuttu. Tam kan sayımı, biyokimya değerleri ve PA akciğer grafisi normaldi. Bunun üzerine hastaya acilen hiperbarik O2 tedavisi planlandi. Hastanın 2. saatinde uygulanan ilk hiperbarik O2 seansından sonra COHb düzeyi % 21 olarak bulundu. Hastanın bilincinin normale dönmesi, hipokseminin düzelmesi ve COHb düzeyinin % 5 olması üzerine hasta 4. gününde şifa ile taburcu edildi. Hasta taburcu edildikten sonra toplam 9 seans hiperbarik O2 tedavisi alması planlandı. Hasta taburcu olduktan 4 hafta sonra hiçbir nörolojik sekeli mevcut değildi.

Sonuç: Bilinci kapalı ve hipoksemi gelişen CO zehirlenmelerinde hastayı ayrıntılı değerlendirilip vital bulguların stabilizasyonundan hemen sonra hastaya öncelikle hiperbarik O2 tedavisinin uygulanmasının hastalığın prognozunda daha olumlu sonuçlara yol açtığını düşünmekteyiz.